- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Буџет од којег ће Европу „заболети глава“: Амерички војни бизнис би да покори цео свет

© Flickr / Morning Calm Weekly Newspaper InstallationАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Амерички војни буџет за идућу годину, у износу од скоро 848 милијарди долара, усмерен је на дугорочну дестабилизацију Европе и покушаје „обуздавања“ Русије, али то неће променити полтику Русије и њене циљеве, оцењују руски експерти.
„Пре свега, новац ће ићи на повећање америчке производње разних система наоружања традиционалног типа. Другим речима, реч је о преласку америчке индустрије на војни колосек. Други је усвајање мера за пооштравање америчке контроле над Европом, укључујући и ‘привезивање’ Европе за САД у енергетском сектору. Треће, новац иде на наоружавање Украјине у циљу исцрпљивања Русије“, оцењује руски војно-политички коментатор Константин Сивков.
Нацрт одбрамбеног буџета САД за 2023. годину, који су усагласили комитети оба дома Конгреса, предвиђа издвајање преко шест милијарди долара за обуздавање Русије у Европи и додатних 800 милиона долара помоћи Украјини, што је 500 милиона долара више него што је Бела кућа тражила.
Руске власти и московски експерти критикују испоруку оружја Украјини од стране западних земаља и упозоравају да ће таква подршка „продужити сукоб“, довести до већег броја жртава и још већег уништења те земље, али неће променити циљеве Русије и резултате руске војне специјалне операције.
С друге стране, Алексеј Громов, експерт за финансије и енергетику, сматра да су та америчка средства усмерена, пре свега, на економско обуздавање Русије.
„To је веома велика сума, а америчко Министарство одбране сада користи сукоб који је избио у Европи због украјинске кризе како би максимално попунио фондове одбрамбеног буџета земље и, сходно томе, правио додатне поруџбине за своју индустрију, за финансирање њеног развоја. Генерално, мислим да иза свега овога стоје комерцијални интереси, пре свега војно-индустријског комплекса те земље“, додао је Громов.
Војни експерт Александар Жилин оцењује да је „цифра импресивна“, те да амерички војни буџет очигледно oличава војну доктрину.
„Претпостављам да ће највећи део новца бити потрошен на производњу и даљи развој нових врста оружја. Осим тога, видимо шта се дешава са војно-индустријским комплексом САД. За девет месеци трајања руске специјалне операције у Украјини, успели су не само да га реанимирају, него и да у њега улију велике количине новца од страних поруџбина. Издвајајући огромне, сумануте суме новца САД покушавају да доминирају тржиштем оружја. Војнe сукобe, укључујући украјински, користе за тестирање нових врста наоружања. То је прагматичан став људи који се не баве толико одбраном колико глобалним бизнисом“, оцењује Жилин.
© PixabayСједињене Америчке Државе шест милијарди долара планирају да издвоје „за обуздавање Русије“ у Европи
Русија и САД - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Сједињене Америчке Државе шест милијарди долара планирају да издвоје „за обуздавање Русије“ у Европи

Док Европа страда, Америка профитира

Жилин сматра да ће шест милијарди долара издвојених у буџету „за обуздавање Русије“ заправо бити потрошено не толико на војну опрему, колико на технологије рада са руским друштвом.
С друге стране, додао је он, Русија је морала да буде поменута у том америчком документу, пошто је толики војни буџет веома тешко оправдати пореским обвезницима без стварања имиџа спољног непријатеља.
Експерти објашњавају да од сукоба у Украјини страда Европа, док САД добрим делом профитирају. Самим тим, Вашингон има неколико разлога да дестабилизује ситуацију на европском континенту и да додатно распирује украјинску кризу. Пре свега, Америка „чисти“ тј. празни своја складишта дајући застарело оружје Кијеву. Друго, јача наменску индустрију - повећава поруџбине и отвара нова радна места. Треће, све нове типове оружја може да тестира у реалним борбеним условима, а не на полигонима.
У спољној политици, Европљанима намеће нове услове за сарадњу на енергетском тржишту. Још један бенефит је проширење и консолидација НАТО-а. Дакле, све сугерише на то да следи наставак сукоба зарад америчких интереса.
Осим тога, америчким нацртом буџета продужава се и забрана војне сарадње са Русијом на још пет година. Сивков објашњава да се ту, пре свега, ради о мерама које се тичу забране набавки технологија двоструке намене.
„У принципу, то се односи на приступ Русије војним технологијама. То је повезано са питањем јачања обавештајних и контраобавештајних система“, оцењује експерт.

Безуспшени покушаји изолације Русије

Вашингтон ће тражити искључење Русије из неких међународних институција, укључујући Г20. По мишљењу Американаца, Русија треба да буде „протерана“ из Базелског комитета за банковни надзор, Одбора за финансијску стабилност и Међународну асоцијацију контроле осигурања. Циљ Америке је заправо још један покушај изолације Русије.
Руски званичници истичу да је искључење Русије из Г20 „унапред осуђено на пропаст“, а политиколози оцењују да САД „неће успети“ у својим намерама, јер Вашингтон не подржавају све земље „велике дведесеторке“. Осим тога, Русија не може бити искључена из Г20, јер то правно није институционална међународна организација са формалним чланством, већ неформални самит. Из тог разлога, Г20 нема никаква строга правила процедуре или прописе. Одлуке се доносе консензусом, a западне земље могу да изврше притисак на земљу – председавајућег самита, да она не позове Русију на тај самит. Таквих покушаја је било ове године уочи самита Г20 у Индонезији, али су били безуспешни.
Аналитичари такође скрећу пажњу на то да учешће Русије у Г20 уопште не би требало да се тиче Пентагона, али САД у Русији виде непријатеља у свим сферама и покушавају да је поразе на свим фронтовима, па чак и руску културу доживљавају као претњу.
Што се тиче учешћа Москве у међународним финансијским институцијама, оно је потребно не само „и не толико Русији“ колико другим земљама, каже Громов.
„Ако Русија, рецимо, не жели да учествује у раду тих институција, онда ће њен финансијски систем постати мање транспарентан, пре свега за западне ‘не партнере’, а то, вероватно, не одговара њиховим интересима. Чини ми се да сви ови покушаји да се Русија искључи из глобалног финансијског и економског система наноси штету читавом том систему“, закључио је Громов.
Усаглашени нацрт буџета САД укључује и иницијативу о увођењу санкција за учешће у трансакцијама са златом и девизама са Русијом, а такође и документ обавезује Пентагон да истражи могућности за смањење зависности Индије од руског наоружања и одбрамбених система, да припреми и представи „свеобухватну стратегију“ за борбу против хиперзвучног оружја. Нацртом буџета САД предвиђено је и одобравање финансирања програма за стварање стратешких бомбардера нове генерације Б-21 „Рајдер“ у потпуности.
Конгресмени и сенатори сада треба да гласају за усаглашени документ, након чега ће га потписати председник САД Џо Бајден.
Жилин закључује да у оваквој ситуацији Русија не треба да се фокусира на повећање свог војног буџета, него да гради и јача савезничке односе са утицајним државама попут Кине, на обострано корисним основама.
„У том случају, уверавам вас, неће бити потребе за тако великим количинама новца за одбрану“, додао је експерт.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
РУСИЈА
Кремљ: Амерички војни буџет ─ конфронтационе природе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала