- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Одбрамбени буџет САД за 2023: Преко 6 милијарди долара за обуздавање Русије у Европи

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Нацрт одбрамбеног буџета САД за 2023. годину, који су усагласили релевантни комитети оба дома Конгреса, предвиђа издвајање преко шест милијарди долара за обуздавање Русије у Европи, наводи се у објављеном документу.

„Пошто се међународни поредак који почива на правилима суочава са изазовима из Москве и Пекинга, а који представљају претњу по безбедност, слободу и прогрес људи широм света, нацрт буџета за дату годину укључује издвајање преко шест милијарди долара за иницијативу обуздавања у Европи“, истиче се у нацрту буџета за 2023. финансијску годину.

Нацртом буџета је такође предвиђено да ће Вашингтон почети да тражи искључење Русије из неких међународних институција, укључујући Г20.
„Нацрт предвиђа искључивање званичника руске Владе из Г20, Базелског комитета за банковни надзор, Одбора за финансијску стабилност, Међународну асоцијацију контроле осигурања, а такође захтева усвајање корака који су неопходни за промовисање ове политике“, наводи се у документу.

Додатних 800 милиона долара Украјини

Такође, документом је планирано и издвајање додатних 800 милиона долара помоћи Украјини 2023. године.
Поред тога, нацрт буџета предвиђа и иницијативе за смањење зависности од испорука руских енергената, а продужава се и забрана војне сарадње са Русијом на још пет година.
Истиче се и да документ обавезује Пентагон да истражи могућности за смањење зависности Индије од руског наоружања и одбрамбених система.
Усаглашени нацрт буџета САД укључује и иницијативу о увођењу санкција за учешће у трансакцијама са златом и девизама са Русијом.
Документ садржи и захтев да Пентагон припреми и представи „свеобухватну стратегију“ за борбу против хиперзвучног оружја.
Наводи се и да је нацртом буџета САД предвиђено одобравање финансирања програма за стварање стратешких бомбардера нове генерације Б-21 „Рајдер“ у потпуности.
Након покретања специјалне операције Русије у Украјини, Запад је појачао санкциони притисак на Москву и покренуо већ осам пакета санкција, који укључују како личне, тако и секторске економске ограничавајуће мере. Ово је довело до раста цена електричне енергије, горива и прехрамбених производа у Европи.
Џорџ Кенан - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СВЕТ
Кенанова доктрина – два документа која су дефинисала политику САД према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала