Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Игранка се наставља: Курти ће покушати да Србе окриви за одлагање избора

© AP Photo / STRINGERАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Избори на северу Косова и Метохијр ће бити одложени иако је Аљбину Куртију тешко да својим Албанцима то објасни јер губи ауторитет. Зато ће он провокацијама покушати да објасни да ће за одлагање избора бити криви Срби са севера Космета, каже за Спутњик професор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Борис Братина.
Ванредни локални избори на северу Косова и Метохије заказани су за 18. децембар, Срби су већ најавили да ће их бојкотовати, а такозвана косовска полиција силом је упала у општинске изборне комисије.

Курти ће покушати да оптужи Србе

Према мишљењу Братине, Курти на све начине покушава да одржи тензије на северу Косова како би објаснио Албанцима како се он труди да одржи изборе, али да „екстреми на северу“ то не дозвољавају.
„Зато Курти треба да остави некакав утисак да то што ће у ствари померити изборе да су за то криви некакви Срби и да он покушава да одржи изборе, који би свакако били нелегитимни, и онда долази до оваквих инцидената као што су били јуче и ми можемо очекивати читаве зиме сличне провокације на различите теме“, каже Братина.
Он оцењује да милитаризација севера Косова делује иритантно за Србе на северу јер они не осећају сигурност са присуством полицајаца већ баш супротно од тога, грађани су небезбедни када се појаве приштински специјалци.

„Они јако иритирају локално становништво. Чак се и Кфор и Еулекс не понашају богзна како љубазно. Албанци провоцирају локалне Србе, лично сам видео када су специјалци као у филмовима претресали Хитну помоћ. Онда се запитате шта то може бити пренесено возилом Хитне помоћи и да када видиш човека који лежи у санитету да ти наставиш са претресом. Албанци рачунају да ће неко подлећи том притиску и да ће Срби направити неки инцидетн и изговор за реакцију која би онда проузроковала неку даљу реакцију. Упркос томе не мислим да ће успети у својој намери да изазову неки велики сукоб“, истиче Братина.

Игранка се наставља

Братина верује да ће избори бити одложени, али да је пролеће период када се могу очекивати инциденти па и сукоби.
Избори заказани за 18. децембар ће готово сигурно бити одложени. Као што видимо и данас и јуче ћу се непрекидно јављали амбасадори и Немачке и Француске да би се избегли ексалације и сами свесни да ће овако наметнути избори изазвали ескалацију.Нисам сигуран да било коме осим у неким далеким рачуницама иде у прилог да током зиме изазива сукоб Срба и Албанаца. То Албанцима не иде у прилог јер су они проблеме углавном правили почетком пролећа, сетимо се 1968, 1981, рат је био 1999, у пролеће су прогласили независност, погром је био у марту 2004, тако да је пролеће период када они ступају у такве акције. Ова игранка ће се наставити до пролећа, а у пролеће ћемо видети да ли ћемо бити суочени са сукобом или пак са исходом на који ће утицај имати и неки други догађаји у свету“, закључио је Братина.
Косово - Приштина панорама - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
СРБИЈА
Приштина разматра одлагање избора на северу Косова и Метохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала