- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија ће бранити савезнике свим средствима

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Авангард"
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Русија никоме није испоручивала и не испоручује нуклеарно оружје, али ће штитити своје савезнике свим расположивим средствима, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„Никоме нисмо испоручили нити испоручујемо наше нуклеарно оружје, али ћемо штитити наше савезнике свим средствима која су нам на располагању, уколико буде потребно“, рекао је руски лидер.
Истовремено је упозорио да расте опасност од избијања нуклеарног рата.

„Што се тиче опасности од нуклеарног рата… У праву сте. Таква претња расте, ту нема шта да се крије“, рекао је руски лидер током седнице Савета за људска права.

Он је нагласио да Русија гледа на нуклеарно оружје као на средство заштите.

„Наша стратегија за примену средстава за заштиту, а на оружје за масовно уништење, нуклеарно оружје гледамо као на заштиту – она је сва концентрисана око такозваног узвратног удара. Дакле, када се изведе напад на нас, ми узвраћамо“, објаснио је руски лидер.

Говорећи о тактичком нуклеарном оружју, Путин је констатовао да „нико не примећује, нити жели да примети и види шта се ради и говори у суседним и западним земљама“.
„Већ сам рекао: на територијама других земаља ми немамо своје нуклеарно оружје, укључујући тактичко, а Американци имају – и у Турској и у низу других европских земаља. Одржавају обуке о могућој употреби носача тих земаља за употребу америчког нуклеарног оружја. Ми још ништа од тога нисмо радили“, рекао је Путин.
Истовремено је подсетио да су руске нуклеарне снаге напредније него у било којој другој земљи света, али је додао да Москва неће „махати“ нуклеарним оружјем.
„Нисмо полудели, свесни смо шта је нуклеарно оружје. Ми имамо то оружје и оно је напредније и савременије него у било којој другој нуклеарној земљи. Данас је то очигледно. Не планирамо да машемо тим оружјем као мачем по целом свету, али полазимо од тога да оно постоји“, истакао је Путин.
Како је додао, поседовање нуклеарног оружја „није фактор који провоцира ширење сукоба, него фактор обуздавања“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Пољски националисти сањају како да заузму западну Украјину - само Русија је може заштитити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала