- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска уништила привремену базу страних плаћеника у Харковској области

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаАртиљерци пуцају из самоходног топовског система 2С7 "Пион" у зони специјалне војне операције
Артиљерци пуцају из самоходног топовског система 2С7 Пион у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Код насеља Боровско у Харковској области уништен је пункт привремене дислокације јединице страних плаћеника који се боре на страни Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Портпарол је додао да су у областима насеља Ступочки у ДНР и Зелени Гај у Харковској области уништене две контрабатеријске радарске станице америчке производње AN/TPQ-50.
У нападу на пункт за оправку војне технике у Доњецкој Народној Републици уништен је вишецевни ракетни бацач „Химарс“ и 48 ракета за њега. У Харковској области уништена је радарска станица за противваздушни ракетни систем С-300. Такође је уништено складиште ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине у Запорошкој области.
Према потврђеним информацијама, нападом високо прецизним оружјем копненог базирања на складиште ракетног и артиљеријског наоружана у једном од погона металуршког комбината „ArcelorMittal“ у Кривом Рогу уништено је више од 70 ракета за вишецевни ракетни систем „Химарс“, два лансера ракетног система „МЛРС“, а четири лансера овог типа су тешко оштећена.
У красно-лиманском правцу руске трупе настављају да воде офанзивна дејства, током којих су заузеле повољније линије и положаје. У борбама на овом правцу је у протекла 24 часа убијено више од 130 украјинских војника, а уништена два борбена возила пешадије и један аутомобил.
Руска артиљерија и авијација спречиле су покушаје напада украјинских оружаних формација у купјанском правцу у ЛНР. У борбама је убијено до 70 украјинских војника, а уништено једно борбено возило пешадије, два артиљеријска оруђа 2С1 „Гвоздика“, три аутомобила и вишенаменски амфибијски оклопни транспортер.
У доњецком правцу спречени су покушаји Оружаних снага Украјине да изврше контранапад у областима насеља Перше Травња, Курдјумовка, Клешчејевка и Мајорск у ДНР. Током дана у овом правцу убијено је више од 40 украјинских војника, а уништена су три борбена оклопна возила и камионет.
У јужнодоњецком правцу украјинске снаге безуспешно су покушале да поврате изгубљене положаје у областима насеља Новомајорско, Владимировка и Новопољ у ДНР. Током борби убијено је и рањено стотинак украјинских војника, а уништено јевно борбено возило пешадије, оклопни транспортер и четири возила.
Борбена авијација Ваздушно-космичких снага Русије је у рејону Артјомовке у Доњецкој Народној Републици оборила авион Су-24 украјинског ратног ваздухопловства.
Током протеклог дана средства за ПВО уништила су четири украјинске беспилотне летелице у Луганској Народној Републицо и Харковској области.
Осим тога, пресретнуте су четири ракете вишецевних ракетних система „Химарс“, „Ољха“ и „Ураган“ у Харковској области, ЛНР и ДНР.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 341 авион, 180 хеликоптера, 2.638 беспилотних летелица, 392 противваздушна ракетна система, 7.020 тенкова и других оклопних борбених возила, 913 борбених возила за вишецевне ракетне системе, 3.664 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.498 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Припадници артиљеријских снага Народне милиције ЛНР пуцају из хаубице Д-20 калибра 152мм - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Изведен форсирани напад на војне објекте у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала