- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Збрисано 400 милијарди долара вредности европске технолошке индустрије

CC0 / пиксабеј / Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Више од 400 милијарди долара вредности европске технолошке индустрије збрисано је ове године, према подацима лондонске компаније ризичног капитала Атомико.
Укупна вредност свих јавних и приватних европских технолошких фирми пала је на 2,7 билиона долара са нивоа од 3,1 билиона долара крајем 2021. године, објавио је Атомико у свом годишњем извештају „Стање европске технологије“ објављеном данас.
Ови бројеви говоре да је ово била врло тешка година за технологију, преноси Си-Ен-Би-Си. Некада високо цењене акције технолошких компанија нашле су се под притиском глобалних фактора, укључујући сукоб у Украјини и пооштравање монетарних политика централих банака.
Федералне резерве и друге централне банке подижу своје кључне камате и укидају подстицаје из ере пандемије како би зауздале раст инфлације. То је навело инвеститоре да преиспитају своје позиције према технолошким компанијама које праве губитке.
„Била је ово тешка година - рат у Украјини, инфлација, повећање каматних стопа, геополитичке тензије широм континента. То је најизазовније макроекономско окружење од глобалне финансијске кризе“, рекао је за Ци-Ен-Би-Си Том Вехмајер, партнер у Атомику.
Поједине технолошке фирме у Европи су претрпеле оштар пад тржишне вредности. Примера ради, шведска финтек група Кларна која нуди услугу "купи сада - плати касније", срезала је процену своје вредности за 85 одсто, са 45,6 милијарди долара на 6,7 милијарди. Истовремено, акције музичког стриминг сервиса Спотифај пале су за више од 60 одсто у протеклој години.
Процењује се да ће укупно финансирање европских стартапа ове године пасти на 85 милијарди долара, према извештају Атомика, заснованом на квантитативним подацима и анкетама у 41 земљи.
То је за 18 одсто мање у односу на средства од преко 100 милијарди долара која су европски стартапи прикупили 2021.
Ипак, процењени износ је и даље други највећи икада који је уложен у европски технолошки екосистем до сада, наводи Атомико.
Европске технолошке инвестиције обориле су рекорд прошле године пошто је снажно порасло учешће америчких инвеститора. Ове године је дошло до преокрета тог тренда, при чему су се страни инвеститори углавном повукли.
Број активних америчких инвеститора у тзв. „мега рундама“ од 100 милиона долара или више пао је за 22 процента у односу на прошлу годину, показује извештај Атомика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала