- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: Морамо наставити да помажемо Украјини, овај рат се не може завршити победом Русије

© AP Photo / Aris OikonomouВисоки представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.  - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одбацио је аргументе дела европске заједнице која позива на престанак војне помоћи Украјини ради окончања сукоба и изјавио да намерава да настави такву подршку по сваку цену.
Он је у говору на годишњој конференцији „Инвестиције у европску одбрану 2022“ објаснио да зна да у Европи постоји јавно мњење које тврди да што дуже ЕУ буде помагала Украјини, то ће дуже трајати рат и додао да је веома важно како ће се он завршити.

„Овај рат се не може завршити победом Русије и окупацијом Украјине. Морамо да наставимо да подржавамо Кијев“, поручио је представник ЕУ.

Борељ је такође нагласио да се Украјина „бори за сопствени опстанак, али да такође брани заједничке европске вредности и безбедност“.
„Ако је ово истина, а ја верујем да јесте, онда је најмање што можемо да урадимо да им пружимо војну подршку и помоћ у обуци. То је оно што ми радимо и што морамо да наставимо да чинимо“, закључио је он.
Од почетка специјалне војне операције у Украјини, САД и њихови НАТО савезници активно снабдевају кијевски режим оружјем, издвајајући за то десетине милијарди долара.
Москва је више пута саопштавала да испоруке западног оружја Украјини само продужавају сукоб, а транспорт оружја представља легитиман циљ за руске снаге.
Поред тога, украјински војници се обучавају у западним земљама. Раније су министри иностраних послова Европске уније објавили покретање мисије обуке припадника Оружаних снага Украјине, чији је циљ припрема најмање 15.000 украјинских војника. Било је саопштено да ће се центри за обуку налазити у Пољској и Немачкој, а оперативни штав у Бриселу.
Русија и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
РУСИЈА
Какве гаранције за безбедност Русије и Украјине може дати Борељ? - Никакве
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
РУСИЈА
Рјабков: Американци добро зарађују на тренутној кризи у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала