Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Куртијев циљ свих циљева је протеривање Срба: Министар одбране о инцидентима на Косову и Метохији

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеМинистар одбране Србије Милош Вучевић
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Аљбин Курти и његова влада хоће да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба и протерају Србе са Косова и Метохије, а низом инцидената на северу КиМ опет се шаље порука Србима да они нису ту пожељни, рекао је министар одбране Милош Вучевић.
Две детонације чуле су се синоћ у северном делу Косовске Митровице, једна у Бошњачкој махали, друга у Микронасељу и то су само последњи у низу инцидената који су протеклих забележени на Косову и Метохији. Министар одбране Милош Вучевић тим поводом каже да Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију и непоштовање свих споразума који су постигнути.

Циљ инцидената - протеривање Срба

„Ово траје у континуитету, пре свега изазвано једностраним потезима администрације у Приштини. Нажалост, и синоћ је било активација неколико топовских удара у Бошњачкој махали и Микронасељу, најосетљивијем делу северне Косовске Митровице с обзиром на то да тамо има мешаног становништва и константно су присутне тензије“, наводи Вучевић.
Он указује да је истрага у току и додаје да нема повређених, ни веће материјалне штете.
„Видећемо шта се све тачно десило. Оно са чим наше службе располажу, оно што је нама доступно кроз проток информација јесте да нема повређених и није начињена нека већа материјална штета. Али некоме је очигледно одговарало да опет дође до тензија и просто не дозвољава се ни за милиметар, ни за секунд да се тај ниво тензије, напетости, могућности даље ескалације, спусти на неки разумнији, нормалнији и рационалнији ниво и да се врати форма дијалога“, каже Вучевић.
Министар указује на то да је циљ свих циљева Аљбина Куртија да уплаши и протера Србе са Косова и Метохије.
„Аљбин Курти низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље поруку Србима: ви нисте овде пожељни и ми ћемо на силу провести изборе 18. децембра. Аљбин Курти и његова влада хоће да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба. Он жели да протера Србе са КиМ“, подвлачи Милош Вучевић.
Министар каже да Срби на КиМ живе у страху и да су годинама изложени неком виду притиска.
„Морамо да разумемо да тај амбијент за њих траје 23 године, да су уз краће или дуже прекиде, константно изложени неким видовима притиска: ако није проблем лична карта, онда су проблем таблице, ако нису проблем таблице, онда је пореска контрола“, указује министар.
У току је један вид притиска на породицу Петровић у Великој Хочи, где се већ данима држи у блокади њихова кућа, због сумње да се наводно бави илегалном производњом вина и ракије.
„Ево сад видите ову срамоту у Великој Хочи, где им смета зато што неко производи ракију или вино, а није платио не знам акцизу или какву већ пореску обавезу, па мора да се примени сила. Њима је опкољена кућа данима. Они не дају Србима тамо да дишу“, истиче Вучевић.

Неће бити ни „Бљеска“ ни „Олује“

Србија је посвећена миру и очувању стабилности, дијалог је пожељан, а држава ће чинити све што може да све остане на политичком нивоу, подвлачи министар одбране.
„И ми ћемо урадити да тако остане. Србији се не ратује, нама је циљ да Србија остане мирна, нама је циљ да регион остане у миру и стабилности, али за мир и стабилност је потребна жеља и воља других страна, не само српске стране“, наглашава Вучевић.
Војска Србије је најснажнији, најјачи гарант очувања суверенитета независности наше државе и најснажнији одвраћајући фактор за све оне који нам не желе добро, каже министар одбране.
„Не играмо се ратних игара ни јуначења, али неће бити ни 'Бљеска', ни 'Олује', ни 17. март 2004. године“, поручио је Вучевић.
Министар одбране коментарисао је и инцидент у ком су два џипа Кфора ушла у двориште дечјег обданишта „Наша радост“ у Лепосавићу.
„Ја можда могу и да разумем да је могуће да је заиста дошло до грешке око неког маневра, хајде да кажем, тактичког маневра Кфора. Ми верујемо да је Кфор свестан своје обавезе, он је гарант мира и безбедности и заштите свих грађана на КиМ“, рекао је министар за РТС и додао да постоји стална двосмерна комуникација начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора.
Трг код споменика кнезу Лазару у северној Косовској Митровици снимљен на Аранђеловдан - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
СРБИЈА
Две детонације у северном делу Косовске Митровице
Божидар Петровић, власник имања, са унуком Миланом који преговара са полицијом - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
СРБИЈА
„Вино ће у канализацију!“: Порука Србина којем је Росу упао на посед и претио запленом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала