- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Руски држављанин Виктор Бут ослобођен из америчког затвора, размењен за кошаркашицу Грајнер

© AP Photo / Apichart WeerawongАрхивска фотографија: Држављанин Русије Виктор Бут који је 8.12.2022. размењен за ухапшену Американку Бритни Грајнер
Архивска фотографија: Држављанин Русије Виктор Бут који је 8.12.2022. размењен за ухапшену Американку Бритни Грајнер - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Руско Министарство спољних послова саопштило је да је данас на аеродрому у Абу Дабију завршена процедура размене - руски држављанин Виктор Бут ослобођен је из америчког затвора и пребачен у Русију, а из руског затвора ослобођена је америчка кошаркашица Бритни Грајнер.
„Русија је дуго времена преговарала са Сједињеним Америчким Државама о ослобађању Виктора Бута. Вашингтон је категорички одбијао дијалог који је укључивао Бута у план размене затвореника“, истиче се у саопштењу.

Москва наставља активан рад на спасавању сународника

Такође се додаје, да је Москва, „ипак, наставила активан рад на спасавању сународника“.
Према саопштењу, захваљујући предузетим напорима, Русија је успела да договори са америчком страном размену Бута за Грајнерову.

„Руски држављанин је враћен у отаџбину“, наглашава се у саопштењу.

Повереница за људска права у Русији Татјана Москаљкова истакла је да је одлука о Буту још успешнија, јер је помилован, као и Грејнерова, што им даје могућност да се слободно крећу.
Размена Бута и Грајнерове протекла је у високој тајности, рекао је адвокат руског држављанина Стив Зису.

„Огромна радост! Најзад! Управо сам сазнао да је обављена размена Виктора за Грајнерову. До сада није било потпуних информација, овога пута је све било у највишем степену поверљиво, али било је претпоставки да то може да се деси данас“, рекао је адвокат.

Бајден: Наставићемо преговоре у духу добре воље

Амерички председник Џозеф Бајден је изјавио да је разговарао са Грајнер, да је на путу ка САД и да ће се ускоро видети с породицом.
„Желим да захвалим Уједињеним Арапским Емиратима за помоћ у враћању Бритни“, рекао је Бајден током ванредног обраћања новинарима.
Он је додао да ће САД наставити „у духу добре воље" да преговарају о ослобађању америчког држављанина Пола Вилана.
Претходно је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер изјавила да је амерички председник Џо Бајден показао да жели да предузме све кораке и донесе тешке одлуке како би вратио Американце кући.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је на захтев Вашингтона ухапшен на Тајланду 2008. године, пребачен у САД и тамо осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“. Бут је негирао све оптужбе.
Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава.
Крајем јула, Вашингтон је, према медијима, предложио Москви размену Бута за Пола Вилана који је осуђен у Русији због шпијунаже и Грајнерове, која је у августу осуђена на девет година затвора због кријумчарења наркотика.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
Бела кућа: Нудимо Русији алтернативне опције у оквиру дијалога за размену затвореника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала