- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Наставља се рад на стварању гасног савеза Русије, Узбекистана и Казахстана ─ без политичких услова

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Рад на стварању „тројног гасног савеза“ Русије, Казахстана и Узбекистана се наставља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Песков је додао да је ова „инцијатива у комерцијалним интересима земаља“, одговоривши на питање новинара о наставку рада на идеји о стварању савеза у светлу објаве агенције Ројтерс да је Узбекистан, наводно, одустао од ње.
Агенција Ројтерс је претходно објавила, позивајући се на министра енергетике и вицепремијера Узбекистана Журабека Мирзамахмудова, да ће гасни споразум са Русијом који се разматра бити технички уговор, а не алијанса или савез. Поред тога, званичник је додао да се Узбекистан неће сложити са политичким условима ради добијања природних ресурса.
Према речима Пескова, агенција је објавила нетачну информацију, односно, погрешно је протумачила речи Мирзамахмудова, а у Кремљу знају шта је он заправо изјавио.
Портпарол Кремља је, с тим у вези, истакао да ће свака страна у оквиру овог гасног савеза наставити да продаје своје ресурсе, оријентишући се на комерцијалну корист.
Према његовим речима, нико не говори о гасу у замену за политичке услове у оквиру тројног гасног савеза, већ је реч о координацији акција у области енергетике.
Претходно, Песков је коментарисао да идеја о формирању тројног гасног савеза Русије, Казахстана и Узбекистана треба тек да се формализује, а да су руте за снабдевање енергентима у овом региону су врло реалне.
Председници Казахстана и Русије Касим Жомар-Токајев и Владимир Путин разговарали су у Кремљу крајем новембра о стварању тројног гасног савеза уз учешће Узбекистана ради координисања активности приликом транспорта руског гаса преко територија Казахстана и Узбекистана.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
РУСИЈА
Три земље које могу да потпуно измене светско тржиште гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала