- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови напад Америке: Припремна фаза за антируске потезе који следе

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Америчка резолуција којом се акције Русије у Украјини карактеришу као „геноцид“ нема никакву тежину, кажу руски експерти. Москва категорично одбацује оптужбе, истичући да та врста инсинуације представља директно извртање чињеница.
Јанис Јукша, адвокат и професор, подсећа да је документ симболичан, нема законску снагу и не повлачи за собом обавезе за извршење, али сматра да је ово припремна фаза за доношење неких других антируских одлука.

Нове антируске одлуке тек следе

„Мислим да никаквих последица неће бити... Те друге одлуке првенствено имају за циљ да оправдају и одрже издвајање новца, одрже испоруке оружја Кијеву и приморавање својих сателита да испоручују оружје. Такође, овај амерички напад има и за циљ да блокира или боље речено изгура Русију из међународних организација и структура Уједињених нација, где Москва има право вета. То је главни правац“, каже Јукша.
Амбасада Русије у Вашингтону категорички је одбацила оптужбе о геноциду у Украјини, наводећи да амерички законодавци, како би оправдали своју русофобију, жонглирају са формулацијама из докумената УН и позивају се на псеудоисторијске постулате украјинских националиста о Голодомору.
Руска амбасада истиче да „осам година амерички парламентарци нису обраћали пажњу на страдања житеља Донбаса од руке кијевског режима, а ћуте и сада, када жене, деца и старци постају жртве напада Оружаних снага Украјина по ДНР и ЛНР.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосква је одбацила резолуцију америчког Сената којом се поступци Москве у Украјини карактеришу као "геноцид" и сматра да се тиме изврћу чињенице
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Москва је одбацила резолуцију америчког Сената којом се поступци Москве у Украјини карактеришу као "геноцид" и сматра да се тиме изврћу чињенице

„Велики брат“ распирује сукоб у Украјини

Амерички документ, који осуђује Русију за дела геноцида над народом Украјине, позива Сједињене Државе и њихове НАТО савезнике да подрже Кијев како би се спречило убијање Украјинаца. Међутим, очигледно је да подржавајући Кијев, Америка и друге западне земље, продужавају и продубљују конфликт, чиме доводе до још већих разарања Украјине и већег броја жртава.
„Све ово није усмерено ка окончавању сукоба. Конфликт треба распламсати и не само да би страдали Украјинци. Они се не осврћу на то ни ако погине много Пољака или неких других нација...“, додаје Јукша.
Експерт истиче да амерички званичници не маре за друге жртве, што се показало и на примеру Ирака, Либије, Авганистана и других земаља.
Јукша наводи да САД приморавају и своје сателите да подржавају Украјину, чак и ако је то на њихову штету.
„И то не подржавају Украјину као државу, него украјински режим, потпуно канибалистички режим који је створио профашистичке организације. Већ осам година убијају људе у Донбасу и ниједна међународна организација се није огласила по том питању. И све се то ради под патронатом ‘великог брата’, под надзором САД...“, каже експерт.
Стручњаци такође упозоравају да Вашингтон не мисли о томе колико ће њихови напори да се "сукоб настави до последњег Украјинца" утицати на европску и глобалну безбедност.

Ко заиста врши геноцид?

Америчка резолуција такође подржава стварање трибунала, спровођење међународне кривичнe истраге, како би се „привело правди руско политичко руководство и војни починиоци агресивног рата, ратних злочина, злочина против човечности и геноцида“, а позива и председника САД да „искористи Закон Магнитског против одговорних и умешаних у геноцид, који спроводи Руска Федерација у Украјини“.
Јукша је убеђен је да је сврха тог трибунала и саслушања да се створи негативна слика о Русији у медијима и јавности.
„Иако је рат веома, да тако кажем, прљав посао и ту се свашта дешава, Русија се труди да приступа хумано, покушава да убеди, да принуди и све чини како би се избегле жртве, како би што мање људи страдало, чак иако је то и на њену штету. А гину и руски војници, гину руски цивили на свим територијама, како кажу, велике, нове Русије... Русија чини све што је у њеној моћи да поштује Женевске конвенције према заробљеницима и нико није подвргнут тортури. Чини ми се да никада није било таквог војног сукоба у коме се било која стране понашала тако хумано и одговорно као Русија данас. Али, ма колико Русија чинила праву ствар, она ће увек бити демонизована... Али, онај ко треба нас да разуме и данас барем не подржава те негативне деструктивне акције против Русије које директно иницирају САД“, закључио је експерт.
Руски сенатор Андреј Климов истиче да је „геноцид уништавање нације“ и подсећа да су Американци истребили 25 милиона домородаца Северне Америке. Око 98 одсто Индијанаца је убијено.
Истовремено, Климов, који такође има украјинско порекло, наводи да је број имиграната из Украјине који данас живе у Русији упоредив са бројем људи који живе у Украјини. Штавише, они заузимају високе државне позиције, раде у индустрији, у науци.
У Москви, главном граду Русије, постоји Кијевска железничка станица, улица - Кијевски шосе, отворени су ресторани украјинске кухиње, подсећа Климов, постављајући реторичко питање о каквом се онда геноциду може говорити?!
Климов је све то упоредио и са ситуацијом у Украјини, где све оне које асоцирају на Русију одмах шаљу на фронт да гину у редовима Оружаних снага Украјине, док званични Кијев истребљује све руско – преименују улице, руше споменике, Русе истребљују. То већ више личи на геноцид, закључио је Климов.
Усташка црна легија Кошеву, у Сарајеву. - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
КУЛТУРА
Геноцид – неосвешћена културна траума Срба: Нема праштања без покајања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала