- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски лекар саветује: Шта да радите ако се истовремено заразите грипом и короном

© Depositphotos.com / SubbotinaПрехлада – илустрација
Прехлада – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Уколико особа сумња да се истовремено заразила грипом и вирусом корона, прво треба да се тестира и прати симптоме на основу којих ће бити одређено лечење, рекао је за РТ руски лекар, специјалиста за инфективне болести Андреј Поздњаков.

„Треба се тестирати – бар урадите брзи тест на вирус корону и грип. Ако особа спада у ризичну групу по годинама, ако има хроничну патологију или ако је реч о трудници, важно је да се утврди природа болести. Ако се испостави да је реч о ковиду, одређује се посебна терапија, а ако се открије и антиген грипа, онда се независно од соја преписују етиотропни лекови“, објашњава лекар специјалиста.

По његовим речима, до сада је регистрован веома мали број случајева истовременог заражавања грипом и ковидом, стога и нису утврђени типични симптоми и компликације. Поздњаков саветује да се у сваком случају прво обрати пажња на симптоме.
„Ако особа добије два позитивна резултата тестова, али има температуру 37,2 °C и осећа се прилично добро, онда нема индикација за хоспитализацију, што значи да нема потребе за одласком у болницу“, наглашава лекар.
Међутим, ако постоје изражени симптоми – температура изнад 39 степени, знаци интоксикације, крварење у слузокожи, онда се, према његовим речима, у таквим случајевима одмах треба обратити лекару.
„Највероватније ће у том случају бити неопходна хоспитализација како би се утврдили узроци болести и одредила ефикасна терапија“, закључио је лекар.
Раније је руска служба „Роспотребнадзор“ саопштила да је број случајева грипа и инфекције горњих респираторних путева у Русији порастао за скоро 20 одсто, а да је у 74 руска региона регистрован свињски грип. Због такве епидемиолошке ситуације, министар здравља Русије Михаил Мурашко саветовао је Русима да носе маске.
Дијагностички центар за лабораторијска истраживања у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Руски научници направили хибридну вакцину против вируса корона и грипа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала