- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Бук у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

Кремљ: Нема припајања нових територија Русији, али предстоји ослобађање окупираних

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 288. Завршетак сукоба у Украјини неће аутоматски довести до нормализације односа између НАТО-а и Москве, сматра генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Русија ће штитити своје националне интересе свим расположивим средствима, изјавио руски лидер Владимир Путин.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:18 08.12.2022
18:04 08.12.2022
Експлозије у Одеси, пишу украјински медији.
18:03 08.12.2022
Норвешка је, у оквиру нових санкција, ограничила цену руске сирове нафте на 60 долара за барел, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова краљевине. Објашњава се да је сврха ове мере - „смањење прихода Русије од продаје сирове нафте трећим земљама“.
„Норвешка се придружује Европској унији и другим присталицама санкција Русији у циљу одржавања притиска на владу земље (Русију) и њене савезнике“, рекла је министарка спољних послова Аникен Хуитфелд.
17:19 08.12.2022
Шеф диплоломатије Украјине Дмитриј Кулеба тврди да САД не забрањују Кијеву да користи америчко оружје против Крима, пише "Волстрит џурнал".
Украјина се обавезала Сједињеним Државама да неће користити оружје које јој је Америка испоручила за нападе на руску територију. Према речима Кулебе, ова обавеза се не односи на Крим, који је међународно признат као украјинска територија.
Како пише лист, Кулеба је нагласио да Украјина никада неће пристати на мировни споразум са Руском Федерацијом ако Крим и Донбас остану под контролом Москве. Украјина ће заузети све своје територије, укључујући Крим, неке војним, неке дипломатским путем, рекао је украјински министар спољних послова.
У октобру је "Волстрит џурнал" објавио да САД одбијају да испоруче Украјини ракете АТАЦМС, домета око 300 километара, због неслагања око могућих удара на циљеве на Криму, упркос инсистирању Кијева.
16:21 08.12.2022
Нове санкције Европске уније против Русије могу погодити 169 организација које обезбеђују опрему за руски одбрамбени сектор, пише лист „Политико“.
„Пакет санкција је усмерен на сузбијање 'развоја руских индустријских капацитета'. На проширеном списку је 169 организација које обезбеђују опрему која 'може допринети технолошком развоју руског одбрамбеног и безбедносног сектора'“, наводи се у саопштењу листа.
Како се додаје, ЕУ такође жели да уврсти на листу санкција опрему која се користи у руској ваздухопловној и космичкој индустрији, те да на „црну листу“ укључи авионске моторе и њихове делове.
„Политико“ наводи да ЕУ у оквиру нових антируских санкција може суспендовати дозволе за емитовање руским телевизијама „НТВ“, „РЕН ТВ“, „Русија 1“ и „Први канал“.
16:20 08.12.2022
Ваздушна узбуна објављена је у шест региона Украјине.
16:10 08.12.2022
Око 300.000 станова у Сумској области Украјине и даље је без струје, изјавио је начелник регионалне војне администрације Дмитриј Живицки.
„У овом тренутку је око 300.000 претплатника без напајања. Уведени су распореди искључења по сату“, рекао је Живицки.
Распореди рестрикција струје на снази су у Сумској области од 5. децембра.
14:46 08.12.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Удари на енергетику Украјине су одговор на нападе на Кримски мост и друге руске објекте
14:00 08.12.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, следи из података украјинског Министарства за дигитализацију.
12:52 08.12.2022
Путин доделио ордење Херојима Русије: За мене сте сви хероји
Председник Русије Владимир Путин уручио је у Кремљу носиоцима звања Хероја Русије орден „Златна звезда“.
Међу одликованима су војници и космонаути. Церемонија је одржана поводом Дана хероја отаџбине.
Обраћајући се присутнима, Путин је рекао да се осећај љубави према отаџбини преноси са колена на колено и да је светиња, као и да су грађани Русије поносни на оне који сада учествују у специјалној операцији у Украјини и бране право земље на независност.
Он је напоменуо да је Русија увек одавала почаст онима који су својом храброшћу и несебичношћу заслужили високо звање хероја.
Путин је нагласио да је важно схватити да домовину пре свега чине људи, а не територија.
Он се током говора обратио онима који се сада налазе на првој линији фронта. Како је навео, данас су уручена највиша државна признања војницима који су показали изузетну храброст и одважност током специјалне војне операције и који су одликовани звањем Хероја Русије.
Председник је свима искрено захвалио „за служење Отаџбини, за оданост идеалима који су увек и у свако време уједињавали Русију“.
„Желим да се обратим и онима који се налазе на првој линији фронта. За мене, за све наше суграђане, свако од вас је херој. И заиста желим да осетите топлину наших срца, топлину ове заиста свенародне подршке“, нагласио је Путин.
Дан хероја отаџбине обележава се сваке године у Русији 9. децембра. Датум је посвећен празнику Руске империје – Дану носилаца ордена Светог Ђорђа, који се обележавао од 1769. до 1917. године. Традиција одавања почасти херојима отаџбине настављена је у Русији 2013. године. Од тада Путин сваке године одржава пријем за хероје у Кремљу, са изузетком последње две пандемијске године. На Дан хероја отаџбине 2020-2021. године шеф државе им се обратио видео честитком.
12:14 08.12.2022
У удару високо прецизним оружјем руска авијација је у Харковској области ликвидирала више од 90 пољских плаћеника, саопштило је руско Министарство одбране
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Специјална операција у Украјини
Русија: Ликвидирано више од 90 пољских плаћеника, уништено пет ракетних лансера за западе системе
11:56 08.12.2022
Касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
РУСИЈА
Си-Ен-Ен: Украјина од САД тражи касетну муницију, Вашингтон није категорички одбио тај захтев
11:56 08.12.2022
Година 2022. неће ући у историју као година културног наслеђа руских народа, као што је објављено у децембру прошле године, већ као година почетка специјалне војне операције Русије у Украјини и присаједињења четири нова региона, изјавио је начелник Одељења за јавне пројекте председника Русије Сергеј Новиков.
„Нисмо ми започели рат, ми смо започели специјалну војну операцију да бисмо окончали рат који је започет 2014. године“, нагласио је Новиков.
11:50 08.12.2022
Спаска кула московског Кремља и храм Василија Блаженог  - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
РУСИЈА
Кремљ: Изјаве Немачке о нападима Украјине на територију Русије не доприносе решавању сукоба
11:06 08.12.2022
Кремљ: Нема припајања нових територија Русији, али предстоји ослобађање окупираних
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да нема говора о припајању нових територија Русији, али да предстоји ослобађање дела нових региона Русије које је окупирао Кијев.
„Предстоји много рада на ослобађању територија. Знате да у низу нових региона Русије још има окупираних територија, чије ослобађање предстоји“, рекао је Песков и додао да се циљеви специјалне руске војне операције не мењају, а то су демилитаризација и денацификација Украјине, као и заштита житеља Донбаса.
11:03 08.12.2022
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да критеријуми америчког часописа „Тајм“, који је Владимира Зеленског прогласио човеком године, не излазе из оквира заједничког европског мејнстрима, да имају заслепљени и помахнитали русофобни карактер.

„Часопис 'Тајм' има своје критеријуме, с њима се можемо слагати или не слагати – то је редакцијска политика листа. У овом случају видимо да редакцијска политика листа не излази из оквира заједничког европског мејнстрима који има апсолутно заслепњени антируски и помахнитало русофобни карактер“, рекао је Песков.

Амерички часопис „Тајм“ прогласио је украјинског председника Владимира Зеленског човеком године, указавши притом да он демонстрира ауторитаризам и да се обрачунава с политичким опонентима.
10:13 08.12.2022
Залихе оружја у Европској унији које се испоручује Украјини су исцрпљене, јер европски војно-индустријски комплекс годинама није финансиран на одговарајући начин, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Оно што шаљемо Кијеву не узимамо из складишта, већ од наших армија“, прецизирао је Борељ.
Међутим, како је навео, ситуација се убрзано побољшава.
Према његовим речима, укупни војни расходи земаља ЕУ порасли су за шест одсто у 2021. години и износе 214 милијарди евра.
09:39 08.12.2022
Доњецк је од јутрос поново на удару украјинске артиљерије. Због тога су пет без струје делови Петровског, Кијевског, Кировског, Кујбишевског и Ворошиловског округа .
09:34 08.12.2022
У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 186 ракета и граната из вишецевних ракетних система „Химарс“ и „Град“ и топовске артиљерије калибра 155, 152, 122 и 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи 13 насеља ДНР. У нападима су погинуле две особе, а оштећено је шест зграда и седам цивилних објеката.
Заједничким дејствима снага ДНР и Оружаних снага Русије уништено је осам украјинских оклопних возила, оборене две беспилотне летелице и убијено и рањено више од 30 украјинских војника.
09:24 08.12.2022
Војници једне од јединица Западног војног округа Оружаних снага Русије гађали су из тешког ракетног система „Сонцепјок“ упориште украјинских трупа у сватовском делу фронта у Луганској Народној Републици, рекао је један од бораца дописнику Спутњика.
Како је навео, системи су подешавани за паљбу уз помоћ беспилотне летелице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала