- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Признање Меркелове о Минским споразумима – погодно за трибунал о Украјини

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел у интервјуу листу „Цајт“ да су Мински споразуми потписани како би се Украјини дало време да се припреми за војну конфронтацију са Русијом, апсолутно може бити употребљено за суђења у оквиру трибунала, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Она је истакла да се тренутно много говори о правним проценама тога што се дешава око Украјине, о неким трибуналима и слично.

„А, ово је, посебно за трибунал. Оно што је Меркелова рекла у свом интервјуу је сведочење особе која је директно изјавила да је све што је било урађено током 2014-2015. године имало исти циљ: скренути пажњу светске јавности са реалних проблема, добити на времену, напумпати кијевски режим наоружањем и довести ситуацију до великог сукоба“, сматра Захарова.

Претходно је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу листу „Цајт“ изјавила да су Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача. Додала је да су сви схватали да је конфликт замрзнут и да проблем није решен.
Раније је и бивши председник Украјине Петро Порошенко у разговору са руским пранкерима признао да су Мински споразуми заправо били потребни да би се добило на времену и да би се ојачала украјинска војска уз подршку НАТО-а.

О неонацизму у Украјини

Коментаришући одбијање Врховног суда Украјине да препозна за нацистичке симболе СС дивизије „Галиција“ Захарова је рекла да је то још један корак ка оживљавању фашизма.
„Још један корак ка обнови фашизма била је недавна одлука Врховног суда Украјине да одбије да препозна за нацистичке симболе СС дивизије ‘Галиција’. Ово је директно игнорисање одлука Нирнбершког трибунала“, истакла је она.
Захарова је подсетила да су „у Нирнбергу симболи Трећег рајха и целе структуре СС проглашени као злочиначки“.
„Још једном наглашавам да је реч о СС дивизији ‘Галиција’. То није неки имитативни, симболичан назив. И то у светлу чињенице да су фашистички симболи законом забрањени у Украјини. А који су то фашистички симболи ако симболе СС-а не сматрамо фашистичким?“, закључила је Захарова.
Ангела Меркел и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СВЕТ
Доследност или тактика: Зашто се Ангела Меркел често оглашава о украјинској кризи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала