- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Хрватска хитно купује „Мистрал“: После француских авиона, стиже и ПВО систем

© Wikipedia/Adrian IordănescuПВО ракета Мистрал
ПВО ракета Мистрал - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Хрватска влада донела је одлуку о издвајању новца за хитну набавку француског ПВО система „Мистрал“ и ракета „мистрал 3“.
Хрватска влада је због набавке „мистрала“ прерасподелила буџетска средства и овластила министарство одбране да преузме обавезе за њих у периоду од 2024. до 2026.
Хрватски министар одбране Марио Баножић објаснио је набавку тиме што су пад украјинске беспилотне летелице на Загреб, те сукоб у Украјини, указали на „нужност и неопходност прилагођавања приоритета и планова опремања Хрватске војске“.
„Стога је набавка ракетног система противваздушне одбране кратког домета постављена као највиши приоритет опремања у краткорочном раздобљу“, појаснио је Баножић, наводе хрватски медији.
Хрватска је са Француском већ договорила набавку борбених авиона „рафал“, уз које ће као донацију добити ПВО системе кратког домета произвођача МБДА за заштиту ваздухопловне базе у којој ће се налазити ти авиони.
Баножић је казао да је „набавка „Мистрала“ хитна и неодложна мера која је дугорочно сигурносно и одбрамбено важна за Хрватску“
Набавка обухвата испоруку ракета „Мистрал 3“ и лансера система кратког домета с најновијом термалном камером, системом за шифровану електроничку идентификацију циљева и комплетом за координацију командовања и управљања. Обезбеђен је и пакет интегрисане логистичке подршке, обуку особља и техничку подршку произвођача.
Хрватска ће „Мистрале“ платити нешто мање од 72 милиона евра у пет годишњих рата.
Француски авион Рафал на палуби носача авиона Шарл де Гол на Средоземном мору - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РЕГИОН
„Изгубили смо 200 милиона евра“: Хрватски председник бесан због куповине француских „рафала“
РЕГИОН
Ево како је украјински дрон пао у хрватско двориште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала