Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јаки само на речима: Може ли Кфор да заштити Србе на Северу

© AP Photo / Visar KryeziuВојници Кфора на Косову
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Срби на северу Косова не могу да се ослоне на заштиту и добру вољу и ангажовање Кфора по питању своје безбедности. Ту српска страна мора бити на опрезу ако буде било потребе и ако Кфор не буде правовремено реаговао, сматра генерал-мајор у пензији Митар Ковач.
Док су се на северу Косова оглашавале ваздушне сирене за опасност због упада косовске полиције и покушаја приштинских власти да преотму зграде институција у том делу Косова и Метохије, снаге Кфора које су стациониране пар километара од тих дешавања нису реаговале.

Срби не могу да се ослоне на Кфор

Кфорова патрола се појавила неколико сати касније, а током патролирања је успут омашила место дешавања и грешком ушла у двориште дечјег вртића, што је узнемирило и децу, и васпитаче (Србе). Уследило је извињење команде Кфора и објашњење да је дошло до неспоразума јер су „скренули у погрешну улицу, а да су због језичке баријере морали да се задрже неки минут у дворишту вртића, како би окренули возило“.
Могу ли Срби на северу, имајући у виду досадашња искуства, да се ослоне на Кфор ако Курти реши да уз помоћ својих безбедносних снага узурпира институције на северу Косова или предузме неке друге акције?
Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и оснивач Евроазијског безбедносног форма, каже да је исту надлежност и обавезу заштите цивила Кфор имао и 2004. године када су Албанци дивљали над српским становништвом и српском културном баштином.

И 2004. су се укључили прекасно

„Наравно да Кфор реторички и преко медија прича о заштити свих грађана, али то се у његовом досадашњем мандату није испољило у пракси. Посебно у погрому над српским народом 2004. године када су Срби прогнани из целе Метохије, а српски манастири паљени и скрнављени… Кфор није тада деловао правовремено, већ када је све превршило сваку меру,“ подсећа Ковач.
Укључили су се, додаје он, када су Албанци већ протерали скоро све Србе јужно од Ибра и када је процес етничког чишћења Срба из тог дела наше јужне покрајине већ био завршен. Ковач је при том уверен да Кфор ни сада не би другачије реаговао, ако би се нешто слично дешавало на Северу.
„Што се тиче намере такозваних косовских власти да у потпуности завладају севером Косова, оне нису никада ни прекидане, само су у последње време интензивиране,“ каже Ковач.
Сваки уступак, додаје он, по споразумима у преношењу дела надлежности на косовске институције са српских Албанци су протумачили као нашу слабост, а самим тим и као могућност даљег отвореног насиља.
„У случају неког бунта или отпора од стране Срба, Албанци сматрају да могу да се заједно са Кфором томе одупру. У ту сврху су и градили базе и доводе РОСУ јединице. Из тих разлога Курти и говори да ће се питање на Северу решити у блиској будућности и да ће се успоставити власт на северу Косова. Распоредом снага полиције, довођењем нових снага они сигурно настоје да у најављени изборни процес на северу уђу владајући том територијом,“ уверен је Ковач.

Како војска може да залута?!

Ковач такође подсећа и да су су Албанци и њихови савезници изградили базе на северу са којих се којих се контролишу кључне тачке на северу Косова.
„Потпуно је неприхватљиво да Кфор није био у току шта се дешавало у Зубином Потоку и Лепосавићу, и невероватно да у оваквом стању тензија нису нашли за сходно да се појаве на лицу места. Још је небулознија прича да не знају координате, односно, територију на којој се налазе и да себи могу да дају за право да „залутају“,“ примећује за крај наш саговорник.
Из Кфора је, иначе, тим поводом саопштено да „желе да све увере да ће Кфор да гарантује безбедно окружење за све грађане Косова, да мисија Кфора предвођена снагама НАТО остаје увек спремна да пружи било какво појашњење и наставља да делује у оквиру мандата добијеног од Уједињених нација Резолуцијом 1244.
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
СРБИЈА
Кфор: Наша патрола случајно ушла у двориште вртића у Лепосавићу
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Куртијев циљ свих циљева је протеривање Срба: Министар одбране о инцидентима на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала