Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти долива уље на ватру: Ако Београд жели ЗСО, нека прво призна Косово

© AP Photo / Darko BandicАљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији
Аљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Захтев Београда за оснивањем Заједнице српских општина је „детињаст“ и ако то стварно желе, требало би да признају независност Косова, рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти усред тензија изазваних синоћњим упадом припадника такозване косовске полиције у северни део Косовске Митровице.
„Не можете да постављате детињасте захтеве у дијалогу. Београд то ради. То значи да желим ово за себе. Не можеш постављати детињасте захтеве, ја желим, а не гледам шта ти желиш. Дакле, морате замислити шта ће се десити ако се иста ствар догоди и вама. То увек треба тако представљати, јер је то још један начин да се мало дуже разради реципроцитет као здрав принцип добросуседских односа“, рекао је Курти на седници привремене скупштине Косова.
Он је додао да би Србија, ако жели оснивање ЗСО, требало да призна такозвану независност Косова. Курти је додао да Приштини „то не треба, а они то не желе“, те да том питању „не треба давати толики приоритет“.
Курти је упитао „зашто ЗСО нису основали они који су то потписали 2013. и 2014. године“. Он тврди како је Београд „чекао да дође на власт највећи противник ЗСО како би се то спровело“.
„Да ли је тачно да је Србија чекала да ја постанем премијер да би то спровела? Па су чекали да то спроведе највећи противник ЗСО. Они не желе ЗСО као вредност за себе, већ као оружје против Косова“, рекао је Курти, преносе приштински медији.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Курти нас је довео на ивицу рата: Драматично упозорење Ане Брнабић
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Спутњик у Северној Митровици: Грађани бесни и разочарани – докле више!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала