- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лукашенко: Ускоро ћемо објавити чињенице да је Запад хтео да покрене рат против Русије из Донбаса

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко, председник Белорусије
Александар Лукашенко, председник Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да ће ускоро бити објављене чињенице како је Запад хтео да покрене рат против Русије из Донбаса 2021-2022. године.

„Ви сте се за њега (Запад за рат) спремали. А, у најскорије време ћемо објавити чињенице о томе како је требало да они (западне земље) након побуне у Белорусији 2020. године, уколико се ситуација развије и дођу до границе са Смоленском облашћу, НАТО са војском освоји власт у нашој земљи (у Белорусији помоћу прозападне опозиције) и отпочне рат против Русије из Донбаса“, објаснио је Лукашенко.

Он је додао да је као разлог требало да послужи то што је Русија заузела туђе територије.
„Одатле је требало да почне рат 2021-2022. године. Русија је реаговала проактивно“, нагласио је Лукашенко у интервјуу за ТВ „Русија 24“.

Путин није очекивао такав испад од Меркелове

Белоруски лидер се такође осврнуо на изјаву бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о Минским споразумима, рекавши да не верује да су западне земље на преговорима нормандијског формата у Минску од фебруара 2015. године поводом регулисања сукоба у Донбасу желеле да на превару добију време за јачање украјинске армије.
Он је испричао да је руском председнику Владимиру Путину изложио свој став о томе.

„Ако је тако као што она каже, то је гнусно. Али, није. Оно како је то заправо није само гнусно, него гадно. Нисам то очекивао и председник Русије је рекао да није очекивао такав испад од Ангеле Меркел. Поступила је одвратно, жели да буде у тренду“, сматра белоруски лидер.

Лукашенко је оценио да су Мински споразуми о Донбасу, као и став бивше немачке канцеларке, као и других, укључујући бившег украјинског председника Петра Порошенка „тада били веома озбиљни“.
Претходно је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да Берлин и колективни Запад нису намеравали да реализују Минске споразуме, него су искористили добијено време да напумпају Кијев оружјем.
Раније је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу листу „Цајт“ изјавила да су Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача. Додала је да су сви схватали да је конфликт замрзнут и да проблем није решен.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Специјална операција у Украјини
Песков о Минским споразумима и изјави Меркелове: Путин је од самог почетка упозоравао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала