- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Откривени детаљи преговора о размени Виктора Бута

Виктор Бут - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије је водила преговоре о размени руског држављанина Виктора Бута за Американку Бритни Грајнер, изјавио је председник Русије Владимир Путин, додајући да се настављају контакти између обавештајних служби.

„Што се тиче размене, у овом случају је за ту тему била задужена ФСБ. Они су се договарали од самог почетка, водили су преговоре и постигли резултате који су вам сада познати (размена Бута за Грајнер). Контакти се настављају, они се никада нису ни прекидали између обавештајних служби“, истакао је руски лидер.

Како је додао, могуће су и друге размене затвореника са САД.
„Све је могуће. То је резултат преговора и тражења компромиса. У овом случају, компромис је пронађен. Не одбијамо да наставимо да радимо на томе и убудуће“, нагласио је Путин.
Притом је оценио да преговори о размени затвореника између Русије и САД стварају „одређену атмосферу“, али да на њима није било речи о другим питањима односа двеју земаља.
„Да ли се размена може сматрати прологом за дијалог са САД о другим питањима – искрено, то је посебно питање, специфично. Нисмо себи поставили задатак да са тих преговора пређемо на неке друге, али они, наравно, стварају одређену атмосферу, то је истина. Али у оквиру тих преговора не разговара се ни о каквим другим питањима“, прецизирао је Путин.

Ослобађање Виктора Бута

На аеродрому у Абу Дабију је 8.12. 2022. завршена процедура размене – руски држављанин Виктор Бут ослобођен је из америчког затвора и пребачен у Русију, а из руског затвора ослобођена је америчка кошаркашица Бритни Грајнер.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је на захтев Вашингтона ухапшен на Тајланду 2008. године, пребачен у САД и тамо осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“. Бут је негирао све оптужбе.
Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава.
Крајем јула, Вашингтон је, према медијима, предложио Москви размену Бута за Пола Вилана који је осуђен у Русији због шпијунаже и Грајнерове, која је у августу осуђена на девет година затвора због кријумчарења наркотика.
Виктор Бут - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
РУСИЈА
„Господар рата“ или само жртвени јарац Вашингтона: Ко је Виктор Бут?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала