- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Досије Твитер или „Досије икс“: Зашто Доналд Трамп захтева суспензију Устава САД /видео/

© AP Photo / Evan VucciБивши амерички председник Доналд Трамп
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Једно је обећање Илон Маск испунио: обелоданио је како се Твитер уротио са Демократском партијом и безбедносним службама уочи претходних председничких избора у Америци. А Доналд Трамп, који је те изборе изгубио под околностима које су и иначе биле прилично необичне, позвао је после Маскових открића да Устав Сједињених Држава буде суспендован.
Или да он, Трамп, буде враћен на место председника САД.
Уосталом, лепо је Илон Маск, најављујући објављивање „досијеа Твитер“, упозорио: „Биће изванредно”. Јер је знао да је „досије Твитер” узбудљив колико и „Досије икс”, који је својевремено јављао да је „истина тамо негде”…

Инсајдерска прича

Нови власник „Твитера“ је, елем, новинару леве оријентације и несумњиве репутације Мету Таибију, познатом по томе што мејнстриму не иде низ длаку а сигурно је и да ни такав Масков избор није био случајан, пружио приступ хиљадама мејлова које су уочи избора, као да су власници истине, разменили руководиоци ове компаније.
„Досије Твитер“, објавио је Таиби, „открива невероватну инсајдерску причу о једној од највећих и најутицајнијих друштвених мрежа на свету. То је франкенштајновска прича о механизму који се отргао контроли свог творца“.
У најкраћем, јер детаља има исувише, наводи Таиби, „захтеви за брисање твитова до 2020. су постали рутина. Један директор компаније писао би другом: ’Још захтева од Бајденовог тима.’ А онда би стигао одговор: ’Решено.’“
Тако, изгледа, тече тај демократски поступак који се обојеним револуцијама и бомбама извози остатку света…

Бајденов лаптоп из пакла

У средишту пажње Таибијевих открића је афера са такозваним „лаптопом из пакла” Хантера Бајдена, сина тадашњег председничког кандидата Џоа Бајдена.
Кокаински зависник, редовни конзумент услуга проститутки, човек који је своју жену преварио са удовицом свог брата одмах после његове смрти, Хантер Бајден успео је у периоду пред изборе 2020. да у компјутерском сервису заборави свој лаптоп. У коме нису били похрањени само снимци интимних делова његовог тела и забава које су укључивале њега, дрогу и проститутке, већ је ту било, испоставиће се, и стварно компромитујућег материјала: и-мејл преписка која је открила корупционашку шему у којој су, поред осталог и посредством Украјине, учествовали син Хантер и, што је важније, отац Џо у својству потпредседника Америке и трговца својим утицајем.
Заборављени „лаптоп из пакла” Хантера Бајдена нашао је свој пут до сарадника Доналда Трампа који су, наравно, његову садржину спремно препоручили „Њујорк посту”, најстаријем дневном листу у Америци, да је објави.
Што је „Њујорк пост” и учинио. Пред изборе чији је резултат био неизвестан, „лаптоп из пакла” је за Доналда Трампа представљао прави дар са неба.

Дубока држава

И то би и био да се није умешао „Твитер”. Тако што је спречио ширење открића ”Њујорк поста” по мрежи, и поврх тога — сасвим пригодно, до окончања изборног процеса — суспендовао налог њујоршког листа. Забрањено је чак било и дељење „Постовог” открића директним порукама међу корисницима; ово је алатка која се користи само у случајевима као што је дистрибуција дечје порнографије.
А све то под објашњењем да је, шта би друго, реч о руској кампањи дезинформација. Потом су се, отвореним писмом да то и потврде, јавили и бивши шефови америчких обавештајних служби; бивши шеф националне обавештајне заједнице Џим Клепер, директори ЦИА Мајкл Хејден, Леон Панета, Џон Бренан, укупно више од 50 високих обавештајних званичника.
Дубока држава тиме је изашла на површину и успешно отклонила опасност да реметилачки фактор у виду Доналда Трампа настави да омета њене планове и кроз наредне четири године. И ко зна да ли би данас било рата Запада против Русије у Украјини да им то, поред осталог и уз обилату помоћ људи из „Твитера”, није пошло за руком.
А сада се, захваљујући Масковом „досијеу Твитер”, испоставља да је све то урађено намерно, с предумишљајем. „Твитерови” директори имали су редовне недељне састанке са званичницима безбедносних служби, при чему нарочиту пажњу, као отелотворење те спреге корпоративне и парадржавне моћи, заслужује извесни Џејмс Бејкер — бивши генерални саветник ФБИ-а, умешан у антитрамповску истрагу непостојеће руске завере, и потоњи заменик генералног саветника у „Твитеру”. Њега је Илон Маск управо отпустио.

Лек без преседана

Све је то навело Доналда Трампа да ускликне: „Огромна и широко распрострањена превара и обмана!”
Због тога, поручио је, постоје само две опције: Да се одбаце резултати претходних избора а он да се прогласи за победника, или да се организују нови избори.
„Превара без преседана захтева лек без преседана”, захтева Трамп: „Масивна превара овог типа и оволиких размера дозвољава укидање свих правила, регулатива и чланова, чак и оних који се налазе у Уставу. Наши велики оснивачи нису желели, и не би допустили, лажне изборе засноване на превари!”
Али не мирује ни друга страна, те је случај удесио тако да је, после ових експлозивних Трампових порука, суд у Њујорку његову компанију прогласио кривом за пореску превару. А и иначе су, откако је саопштио да ће се кандидовати за председника на изборима за две године, тужбе против Трампа разноразним поводима почеле да се појављују једна за другом.

Контролисани хаос?

Најзад, ту је и питање коју игру игра Илон Маск. Он, наиме, подржава председничку кандидатуру гувернера Флориде Рона Десантиса кога естаблишмент упадљиво намеће уместо Трампа, а успут најављује и тестирање можданих чипова на људима…
Шта стоји иза Масковог раскринкавања сопствене компаније? Ко је све саботирао Трампову председничку кампању? И какве га саботаже тек очекују?
О овим је питањима у „Новом Спутњик поретку” говорио политиколог Александар Павић.
„Америка је очигледно у хаосу”, коментарише „Спутњиков” саговорник.
„Питање је, само, да ли је тај хаос контролисан… Заиста се поставља питање која је права улога Илона Маска, јер смо доведени у ситуацију да не можемо да имамо поверење ни у кога на јавној сцени, чак и када заступа ставове које смо склони да подржимо — ово стога што добро знамо како су прошли они који су заступали ставове какви нису били у интересу естаблишмента; у најбољем случају, доживели су Трампову судбину, али имамо и много драстичнији пример Џулијана Асанжа”.
Како год, указује Павић, „неспорно је да је естаблишмент изузетно незадовољан Масковим преузимањем Твитера… А сада се види и зашто је тако, наиме, он је почео да разоткрива механизме које користи дубока држава да би спровела своје намере. Важни људи сад бивају компромитовани, попут Џејмса Бејкера који је имао и те како истакнуту улогу и у изборима 2016. и у изборима 2020. године, учествујући у прљавој кампањи против Трампа. ФБИ се претворио у унутрашњу полицију једног тоталитарног система, чија је једина функција да чува поредак… Истовремено, када је о Маску реч, не може да се испусти из вида ни чињеница да је његов успон финансирала ЦИА преко свог огранка за инвестиције у технолошке компаније, фирме Ин-Кју-Тел. Маск је добио подршку какву обични људи не добијају, од структура које су, буквално, та дубока држава… Све у свему, није немогуће да један део тог система који је стајао иза Трампа насупрот владајућем естаблишменту, сад и Маску пружа подршку. Има аргумената за тезу да постоји раскол у глобалном естаблишменту”.
У том смислу, закључује Павић, „и Трампово упорно инсистирање да није изгубио изборе 2020, и настојање да се врати у Белу кућу, имају смисла. И зато што ће тамо бити најсигурнији у односу на тужбе којима му се прети, али и зато што он сигурно има подршку оног дела система који се супротставља глобализацији каква се спроводила до сада, и који је искрено забринут да садашњи ток догађаја, у који нас гурају Бела кућа и елите иза ње, свет води у Трећи светски рат”.
Илон Маск улази у управну зграду Твитера - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СВЕТ
Улази ли Илон Маск у рат против орвеловске цензуре „дубоке државе“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала