- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Протести у Бечу: Грађани захтевају укидање санкција против Русије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротести против антируске политике у Бечу
Протести против антируске политике у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Неколико стотина људи изашло је на протест у Бечу захтевајући од аустријских власти да преиспитају одлуку о увођењу санкција против Русије, да сачувају неутралност земље и повећају напоре у борби против илегалне миграције.
Организатори протеста позвали су руководство земље да што пре уложи напоре како би се организовали мировни преговори између Русије и Украјине у циљу окончања оружаног сукоба.
Учесници у демонстрацијама носили су аустријске и руске заставе, као и плакате са натписима „Уместо санкција – јефтина струја, гориво и храна“.
На демонстрацијама је био присутан и бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе који се обратио окупљенима. Он је, између осталог, рекао да су европске земље дуго покушавале да игноришу сукоб у Украјини.

„Дуги низ година Европа се правила да то не примећује и, нажалост, није деловала као посредник. И сада видимо развој ситуације у оквиру кога нема политике… Уместо тога, сведочимо испорукама оружја, санкционој политици, заоштравању ситуације“, приметио је Штрахе.

По његовим речима, тренутни сукоб у Украјини „има своју предисторију о којој се сада ћути“. Штрахе је подсетио на 2014. годину када се, по његовим речима, у Украјини догодила „револуција, државни удар, у чијој је организацији активно била укључена америчка ЦИА“.
„Било је то заузимање власти које се не може оправдати са демократске тачке гледишта. Услед тога избио је грађански рат током којег је на истоку Украјине, у Доњецку, Луганску, брутално убијено више од 10.000 људи“, подсетио је Штрахе.
Како каже, „тај жестоки сукоб са десетинама хиљада жртава се наставља“.

„Ми то не желимо. Ми, Аустријанци, као неутрална земља, желимо да наши политичари поново примењују неутралност. То се, нажалост, не дешава. Видимо како неке странке у Аустрији чак и сањају, први пут након много година, да Аустрија постане чланица НАТО-а, а многи то потајно подржавају. То се не може игнорисати“, поручио је он.

После почетка руске војне специјалне операције у Украјини, западне земље су повећале санкциони притисак на Москву, али је то изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију у САД и Европи. Како је рекао председник Русије Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, али су санкције задале тежак ударац глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ САД и њихових савезника је да погоршају животе милиона људи.
Праг - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
ДРУШТВО
Стотине људи на протестима у Прагу: Захтевају да се прекине наоружавање Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала