- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Виктор Бут након повратка у Русију: Ситуација на Западу – самоубиство цивилизације

Виктор Бут - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Рус Виктор Бут, који је након скоро 15 година пуштен из америчког затвора, сматра да је тренутна ситуација на Западу – „самоубиство цивилизације“.

„То што се дешава на Западу је једноставно самоубиство цивилизације. Ако то самоубиство не буде спречено бар на територији незападног света који не контролишу Англосаксонци, цела планета ће извршити самоубиство. То иде, вероватно, у свим правцима – и наркотици, и ЛГБТ…“, рекао је Бут.

Како је објаснио, у америчким школама децу у првом разреду уче да наводно постоје 72 пола.

Судија признала да је обични бизнисмен

Бут је саопштио да је током суђења у САД судија признала да је он био обичан бизнисмен и да није радио ништа противзаконито.

„Нормалан човек би помислио – чему сав тај циркус, кад ничег није ни било.. Чак је на суђењу судија рекла: 'Извините, на овом суђењу нисам видела ништа за шта ви оптужујете Виктора. Он је обичан бизнисмен. Многи бизнисмени раде то исто. Он није радио ништа противзаконито'“, рекао је Бут у интервјуу за телевизију РТ.

По његовом мишљењу, америчке власти су желеле да од њега направе пример за друге Русе који су под истрагом, како би пристајали на нагодбе са САД.
„Све што се догодило са мном, сада се дешава са нашом земљом“, оценио је он.
Бут је подсетио да је Стејт департмент саопштио да ће Рус служити казну до краја, јер се испоставило да је „тврдоглав“ и није пристао на нагодбу. У оквиру нагодбе предлагана му је казна од 30 година уместо доживотног затвора, али он је то одмах одбацио

„Нисам сарађивао са 'Талибанима'“

Бут је демантовао наводе америчких медија да је сарађивао са покретом „Талибан“ (налази се под санкцијама УН због терористичке активности).

„Не, није било никакве сарадње. Покрет 'талибан' је објавио награду за моју главу, ако ме ухвате. Како рећи после тога да ја на неки начин сарађујем са њима? То је једноставно незамисливо“, рекао је Бут, подсетивши да су га амерички медији оптужили да је превезао талибанима 200 тенкова.

Како је рекао, у САД многи не верују америчким телевизијама.

Један позив месечно

Бут је признао да му је током боравка било најтеже одсуство комуникације са породицом, јер је имао право на само један позив месечно.
„Најтеже је било то што нисам имао могућност да дуже комуницирам са вољеним, блиским људима. Један позив месечно… Недостатак комуникације са пријатељима, породицом – то је било нешто најтеже што је могло да се догоди“, рекао је Виктор за РТ.
На питање новинарке како се сада осећа, Бут је рекао да се осећа као срећан човек.
„Још увек размишљам, уживам у овој срећи – то што сам са својом породицом, у родној земљи. Уживам у снегу и ваздуху слободе“, рекао је Бут за РТ, говорећи о плановима за будућност.

Подршка специјалној војној операцији

Руски бизнисмен је изјавио да подржава специјалну операцију Русије у Украјини, те да му није било јасно зашто то није урађено раније.

„Јасно је, нису постојали услови за то, нисмо били спремни. У потпуности то подржавам. Кад бих имао могућност и потребне вештине, наравно да бих се прикључио“, рекао је Бут.

У ћелији – портрет Путина

Бут је признао да је у ћелији у америчком затвору имао портрет председника Русије Владимира Путина.
„Да, стално је висио његов портрет. Зашто да не? Поносим се што сам Рус и што је наш председник Владимир Путин“, рекао је он.

Ослобађање Виктора Бута

На аеродрому у Абу Дабију је 8.12. 2022. завршена процедура размене – руски држављанин Виктор Бут ослобођен је из америчког затвора и пребачен у Русију, а из руског затвора ослобођена је америчка кошаркашица Бритни Грајнер.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је на захтев Вашингтона ухапшен на Тајланду 2008. године, пребачен у САД и тамо осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“. Бут је негирао све оптужбе.
Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава.
Крајем јула, Вашингтон је, према медијима, предложио Москви размену Бута за Пола Вилана који је осуђен у Русији због шпијунаже и Грајнерове, која је у августу осуђена на девет година затвора због кријумчарења наркотика.
Виктор Бут - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
РУСИЈА
„Господар рата“ или само жртвени јарац Вашингтона: Ко је Виктор Бут?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала