- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Маја Санду: Русија дестабилизује ситуацију у Молдавији

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПредседница Молдавије Маја Санду
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Русија покушава да дестабилизује ситуацију у Молдавији, изјавила је председница ове земље Маја Санду.
„Водимо хибридни рат. Постоје покушаји Русије да дестабилизује ситуацију у Молдавији. Пропаганда је део хибридног рата, трансформација енергетских ресурса у оружје је део хибридног рата“, рекла је Санду у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Према њеним речима, корупционашке групе у Молдавији су заједно са проруским политичким снагама наводно уз подршку Русије организовале протесте како би дестабилизовале ситуацију.
„Чињеница да имамо проблем Придњестровља и руску војску која је тамо илегално већ деценијама, повећава ризике по безбедност моје земље“, додала је она.
У Молдавији су пролетос почели протести опозиције против раста цена и економске кризе. Одвојене акције водиле су Партија социјалиста, на чијем је челу раније био Додон, и партија „Шор“. Демонстранти су огорчени невиђеним повећањем цена гаса, других енергената и хране, као и високом инфлацијом и падом животног стандарда. Демонстранти оптужују власти да нису у стању да се изборе са кризом, указују на рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је у септембру износила 33,97 одсто на годишњем нивоу. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Блекаут - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СВЕТ
Украјина, Молдавија и Придњестровље у мраку - узроци и последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала