- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министарка Беговић: Не постоји „српски“ геном, припремамо пројекат који ће раскрстити с тим митом

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICЈелена Беговић
Јелена Беговић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је да се коришћењем иностраног репродуктивног материјала за вантелесну оплодњу не може утицати на промену генома.
Како је истакла, не постоји „српски“ нити било који други национални геном.
Она је за данашњу Политику рекла да Балкан обилује великом разноврсношћу гена јер је одувек био поднебље великих миграторних кретања, и додала да је „годинама“ у припреми пројекат који би требало секвенцирањем генома 1.000 појединаца да покаже које су комбинације генетике типичне за одређене популације на Балкану.
„Кроз биоинформатичке анализе сазнаћемо какве су трагове оставиле миграције на Балкану. Биће то прилика да раскрстимо са митовима о нашој изузетној националној генетици. Сви ми на овој планети смо јединствени и самим тим изузетни“, рекла је она о пројекту „1.000 генома“.
Навела је да ће то истраживање допринети сазнањима које су болести настале због специфичне генетике популације у региону Балкана и додала да се на основу тога може развити најефикаснији лек, или планирати увоз већ постојећег.
„Секвенцирањем генома може се сазнати које ће се болести код неког сигурно испољити, а за које постоји велика вероватноћа. На том пољу су највећа открића и ту је цела медицина фокусирана, на квалитетну прогнозу и дијагностику, на узрок болести“, нагласила је Беговић.
Министарке Даница Грујичић и Јелена Беговић са представницима кинеске БГИ групе у лабораторији Ватрено око у Клиничком центру Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
СРБИЈА
Нови задатак „Ватреног ока“ у Србији: Откривање будућих болести из капи крви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала