- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо Јагош Пурић, доктор физике и некадашњи ректор Београдског универзитета

CC0 / Pixabay / Запаљене свеће у цркви
Запаљене свеће у цркви - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Проф. др Јагош Пурић, некадашњи ректор Београдског универзитета, преминуо је у Београду у 81. години.Професор Пурић је један од најцитиранијих српских научника који је оставио неизбрисив траг и у науци, и у јавном животу.
Јагош Пурић је рођен у селу Коврен, 1942. године, близу Бијелог Поља у Црној Гори. После стицања основног и средњег образовања долази у Београд и уписује студије на Природно-математичком факултету на Групи за физику где је и дипломирао као један од најбољих студената, преноси РТС.
Јагош Пурић је постао доцент у 31. години, затим ванредни професор, а потом редовни професор у 42. години. Предавао је на предметима примењена спектроскопија и физика атома и као професор и истакнути физичар из области физике плазме образовао је генерације студената, стотине магистраната и доктораната.
Оснивач је и некадашњи директор Центра за науку и технолошки развој. Написао је неколико уџбеника и збирки задатака из физике и сарађивао је са елитним светским научним центрима у Француској, Јапану и Индији. Ректор Београдског универзитета постао је 1998. године указом Владе Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала