- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Немачка наставља да купује руски гас - али преко Белгије

© Sputnik / Алексей ДаничевТанкер "Кирил Лавров" прилази нафтној платформи "Приразломна"
Танкер Кирил Лавров прилази нафтној платформи Приразломна - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Европа наставља да купује руски течни природни гас, део иде у Немачку, наводи се у чланку, објављеном на порталу телевизије ЗДФ.

„Савезна влада је саопштила да ће се снаћи без руског гаса. У ствари, течни природни гас наставља да стиже из Русије у Немачку“, наводи се у чланку, позивајући се на податке Института за светску економију (IfW) у Килу.

Према речима потпредседника института Стефана Кутса, европска статистика не показује да Немачка купује течни природни гас од Русије, јер он долази из Белгије. Међутим, количине су релативно мале – око 6 одсто укупних немачких потреба за гасом.
Како је раније објавио лист "Ханделсблат", позивајући се на аналитичку компанију "Ицис", европске земље су од почетка године повећале увоз руског течног гаса за више од 20 одсто.
„У поређењу са прошлом годином, ЕУ, као и Велика Британија, купили су скоро 21 одсто више течног природног гаса од Русије“, наводи се у чланку.
"Тренутно, око 13 одсто укупних количина течног природног гаса стиже у Европу из Русије и ове количине снажно расту“, рекао је портпарол "Ициса" Андреас Шредер.
Због чињенице да ЕУ све мање добија руски гас кроз гасоводе, експерт очекује да ће следеће године бити дефицит течног природног гаса на глобалном тржишту. Према његовој прогнози, такав дефицит би могао да износи око 10 милијарди кубних метара.
Нешто другачију статистику објавио је "Фајненшел тајмс" крајем новембра. Према његовим подацима, европске земље су у периоду од јануара до октобра повећале увоз руског течног природног гаса за 42 одсто у односу на исти период 2021. године.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
РУСИЈА
Британски лист: Европске земље повећале увоз руског течног природног гаса за 42 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала