- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Ситуација на Косову веома подсећа на оно што се дешава у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Ситуација на Косову се налази на ивици, иза које је могућа жестока фаза конфронтације, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александра Боцан-Харченко.
„Ситуација нагло ескалира, тренд је веома опасан, рекао бих да је на ивици, након које може доћи до крвопролића или жестоке фазе конфронтације“, рекао је дипломата телевизији „Русија 24“.
Он је истакао да се власти у Београду, председник Србије Александар Вучић, труде да реше кризу мирним путем.
"Међутим, то ће бити веома тешко јер Приштина дрско ставља акцернат на грубу, сурову силу, осваја Косово и шаље тамо све више полицајаца", истакао је он, истакавши да се све то ради уз подршку САД и ЕУ.
Како је приметио, ситуација на Косову веома подсећа на то што се дешава у Украјини. Споразуми о решавању ситуације на Косову били су неопходни да би се Приштина припремила за преузимање контроле над подручјима где су већина Срби.
„Све говори и директно показује да су ти споразуми постигнути, потписани и да им се аплаудирало само да би се прикриле припреме и напори Приштине за освајање српских општина на Косову“, рекао је Боцан-Харченко.
По његовим речима, актуелно заоштравање има за циљ да се изврши притисак на на председника Србије Александра Вучића по питању независности Косова.
„Поента је да у садашњој ситуацији у Европи, користећи геополитичке прилике, а Косово је део целог овог ланца, да се питање Косова реши једном заувек у антисрпском духу, да се обезбеди његова независност и натера председник Вучић да призна Косово. У овом случају, у игри је и освајање Косова силом“, рекао је руски амбасадор.
Према његовим речима, изјаве европских политичара упућене су само Београду. Он је додао да Приштина спрема провокације да би за њих окривила Србе.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
РУСИЈА
Кремљ о ситуацији на Косову: Најважније је да се обезбеде интереси Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала