- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о прехрамбеном споразуму: Обећања Запада нису испуњена

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Слободан приступ руским пољопривредним производима и ђубривима на тржишту, који је предвиђен прехрамбеним споразумом, и даље је отежан, изјавио је новинарима заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин.

„Сматрамо, да је као део јединственог пакета, неопходно постићи напредак у реализацији другог дела пакета меморандума између Русије и Секретаријата УН. Њиме је предвиђен несметан приступ пољопривредним производима и ђубривима из Русије. За сада нисмо добили конкретне и значајне резултате“, рекао је Вершињин.

Кључну улогу у томе има позиција западних земаља, додао је он.

„Најважније питање је да, упркос тврдњама у Бриселу и Вашингтону да извоз пољопривредних производа из Русије не потпада под санкције које су нашој земљи неправедно и једнострано наметнуте, дуго није било никаквих помака по том питању. Велики је јаз између изјава и реалних акција и наши партнери то морају да превазиђу“, навео је Вершињин.

Додао је да је забележен неки напредак по том питању. Истакао је да је велику улогу има Турска у реализацији споразума за извоз руских производа и ђубрива, који је потписан 22. јула.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а истиче 19. новембра. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Ердоган захвалио Путину: Прехрамбени споразум продужен на 120 дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала