- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Британској краљевској породици забрањен контакт са руским дипломатама

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Британској краљевској породици је наложено да не комуницира са руским дипломатама, али ни једна страна није заинтересована за потпуни прекид односа, изјавио је у интервјуу листу „Известија“ амбасадор Русије у Лондону Андреј Келин.
На питање о томе, да ли сарадници дипломатске мисије имају било какве контакте с новим краљем Британије Чарлсом III, Келин је одговорио да немају и да зна да је члановима краљевске породице препоручено да не ступају у контакт са руском амбасадом.
Навео је да Русија одржава контакте са британским министарством иностраних послова и рекао да је прекид дипломатских односа крајња мера која је праћена војном мером, а то није у интересу Лондона и Москве.

„Даљи контакти ће зависити од наставка специјалне војне операције у Украјини и од тога шта ће нам то све донети“, додао је он.

Према речима руског дипломате односи Москве и Лондона су на веома ниском нивоу.

„Односи су почели да се погоршавају 2018. године, након случаја са Скрипаљом. До 24. фебруара су постојали контакти у пословним, хуманитарним и економским сферама, а након тог датума је Лондон прекинуо готово све односе, осим билатералних дипломатских“, закључио је руски амбасадор у Лондону.

Почетком марта 2018. године у Солсберију су отровани бивши пуковник ГРУ Сергеј Скрипаљ, који је у Русији осуђен за велеиздају, и његова кћерка Јулија. Лондон је за тај инцидент оптужио Москву, која то категорички одбацује.
Средином новембра је британски министар иностраних послова Џејмс Клеверли изјавио да Лондон не планира повратак на нормалне односе са Москвом.
Раније су у Кремљу, коментаришући односе са Лондоном, навели да сада не виде ни претпоставке, ни основе, нити наду да ће у догледно време бити неких позитивних помака. Додали су да је Русија задржала свој отворен став и спремност да најсложенија питања разматра за преговарачким столом, али не на штету својих интереса.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Медији: Велика Британија наставља да купује руску нафту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала