- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Медији: Велика Британија наставља да купује руску нафту

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Велика Британија и даље купује руску нафту без обзира на уверавања британских власти да су престали да набављају нафту из Русије, пише лист „Сандеј тајмс“.
Према информацијама листа, од краја фебруара је у британске луке упловило 39 танкера са руском нафтом чија је вредност 238 милиона долара, али се те испоруке нису класификовале као руске. Док је у јуну и јулу испоручено у Велику Британију руске нафте у вредности од 95 милиона долара. Притом, у званичном извештају се напомиње да Велика Британија уопште није куповала нафту од Русије у том периоду.
Испоруке руске нафте се де факто у британској документацији наводе као европске испоруке, с обзиром на то да се терет из једне руске луке, на пример, Туапсе или Новоросијск, пребацивао из једног брода на други у некој земљи ЕУ (Грчкој, Немачкој или Холандији), а тек након тога је испоручиван Великој Британији.
„Сандеј тајмс“ је подвукао да слична шема не нарушава актуелни поморски закон. У Великој Британији компаније морају да наведу земљу из које се испоручује нафта, а не њеног произвођача.
Од марта је обим испоручене руске нафте у Велику Британију процењен на 925 милиона долара. У пролеће је Квази Квартенг, министар за бизнис, енергетику и индустријску стратегију Велике Британије, изјавио да ће се земља крајем 2022. године одрећи увоза нафте и нафтних производа из Русије.
Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате. Тренутно се разматра ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.
Русија је више пута упозоравала да неће испоручивати нафту земљама које буду примењивале механизам принудног ограничења откупних цена.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Специјална операција у Украјини
Блинкен: Русија ће остати заинтересована за извоз нафте и након увођења граничне цене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала