- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Срби, којима Албанци отимају вино, имали виновод у време Цара Душана /видео/

© Sputnik / Дејан СимићУ подруму где се чува омиљено вино аустријског писца сачувани су трагови 24 километра дугачког виновода, којим је у време цара Душана вино текло од Хоче до Призрена.
У подруму где се чува омиљено вино аустријског писца сачувани су трагови 24 километра дугачког виновода, којим је у време цара Душана вино текло од Хоче до Призрена. - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
У подруму Срђана Петровића из Велике Хоче, коме су полиција и царина приштинских власти заплениле готово све произведено вино, налази се део археолошког налазишта јединственог у свету – виновод из времена Цара Душана.
Виновод је саграђен у 14. веку, када су Срби порез плаћали у вину, а оно је природним падом текло дужином од 24 километара од Велике Хоче до престонице – Призрена.
Кућа Петровића вино производи стотинама година, а део цеви у њиховом је подруму је незаобилазно свратиште свих који у Метохију дођу на ходочашће.
У кућу Петровића, док му косовске власти нису забраниле, долазио је и чувени писац, нобеловац Петер Хандке, поред гостопримства, разлог је и изузетно квалитетно вино које ова угледна домаћинска кућа прави.
Божидар Петровић, власник имања, са унуком Миланом који преговара са полицијом - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
СРБИЈА
„Вино ће у канализацију!“: Порука Србина којем је Росу упао на посед и претио запленом
Спутњик је пре три године боравио у Великој Хочи баш на месту где највише воли да спава велики писац Петер Хандке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала