- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија

УЖИВО ЕУ без договора о деветом пакету антируских санкција; снаге Кијева гађале мост у Мелитопољу

Пратите нас
У току је 292. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са Владимиром Зеленским о руским нападима на украјинску инфраструктуру – Вашингтон ће наставити да испоручује Кијеву системе ПВО. Руска војска напредује на целој линији фронта, Кијев пребацује додатне снаге у правцу Сватовска.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:57 12.12.2022
Група парламентараца из САД и Европе послала је писма америчком државном секретару Ентонију Блинкену и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу које је позвала да уведу санкције против седам лица која су, према њиховом мишљењу,умешана у специјалну војну операцију Русије у Украјини.
„Позивамо вас да уведете санкције за следећих седам лица умешаних у актуелни геноцидни рат Русије у Украјини“, пише у писму које је потписао копредседавајући Комисије за европску безбедност и сарадњу конгресмен Стив Коен и други члан ове комисије, Џон Вилсон, који је и објавио копију писма на свом Твитеру.
На списку лица против којих парламентарци траже да се уведу ограничења налазе се руски бизнисмен Роман Абрамович, директор „Норникла“ Владимир Потањин, бивши посланик Државне думе Магомед Гаџијев, блогерка Ксенија Собчак, композитор Игор Крутој, директор „Росатома“Алексеј Лихачов, као и украјински политичар Вадим Рабинович, који наводно има блиске везе са Виктором Медведчуком.
Осим америчких конгресмена, овај позив потписала су још четири парламентараца из Пољске, Литваније, Естоније и Украјине.
„Такође позивамо на наставак напора да се уведу санкције лицима која представљају финансијски, војни и новинарски сектор Русије који подржавају и имају користи од специјалне операције у Украјини“, наглашавају аутори писма.
21:45 12.12.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је током обраћања лидерима земаља „Велике седморке“ да постоје три корака која ће донети мир у Украјину, нагласивши да је, пре свега, потребно наставити „постигнуту солидарност“ у испорукама наоружања и испунити „формулу мира“ коју је Кијев предложио раније.
Први корак је, према његовом мишљењу, испорука савремених тенкова, артиљерије и пројектила, као и напредније артиљерије и ракета већег домета, други је подршка финансијској, енергетској и социјалној стабилности Украјине следеће године, а трећи – испуњавање „формуле мира“ од десет тачака.
Међу тим тачкама су радијациона и нуклеарна безбедност, прехрамбена и енергетска безбедност, ослобађање свих ратних заробљеника, обнављање територијалне целовитости Украјине, повлачење руске војске и прекид борбених дејстава, „повратак правди“, борба против екоцида, спречавање ескалације.
20:50 12.12.2022
Шолц: Треба обновити економску сарадњу с Русијом после сукоба у Украјини
Економска сарадња с Русијом треба да постане могућа по окончању сукоба у Украјини, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц обраћајући се Комитету за економске односе Истиочне Европе у Берлину.
Према његовом мишљењу, Русији „која ће завршити рат, такође је потребна шанса да поново почне економску сарадњу у другим временима“. „Само не сада“, рекао је Шолц.
Он је додао да ће Русија по завршетку сукоба остати највећа земља на европском континенту. „Због тога је веома важно да се припремимо за то на време“, додао је Шолц.
20:20 12.12.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је током онлајн обраћања учесницима самита Г7 да је Украјини потребан додатни гас и замолио лидере „Велике седморке“ да помогну Кијеву у куповини око две милијарде кубних метара гаса.
„Терор против наших електрана је довео до тога да смо принуђенни да користимо више гаса него што је било планирано. Због тога нам је потребна додатна подршка управо ове зиме“, рекао је Зеленски.
20:16 12.12.2022

У предграђу Мелитопоља вечерас су одјекнуле две снажне експлозије, украјинске снаге гађале су мост у предграђу, изјавио је представник админитрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је навео да су „украјински терористи поставили експлозив“ код потпорника моста.
20:08 12.12.2022
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Никопољу, у Дњепропетровској области Украјине, сведоче подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацју Украјине.
20:01 12.12.2022
Амерички тенк М1А2 Абрамс  - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СВЕТ
Бајден: САД не шаљу војнике у Украјину
18:54 12.12.2022
Ен-Би-Си: Америка би да повећа број војника у Украјини
Сједињене Америчке Државе желе да повећају број својих војника у Украјини ради јачања контроле испоруке наоружања и помоћи у употреби кључно важних система, пренео је телевизијски канал Ен-Би-Си позивајући се на тројицу неименованих америчких чиновника.
Према наводима телевизијског канала, у Украјини се сада налази „пар десетина“ америчких војника, укључујући мању групу која проверава да ли западно „наоружање стиже до оних којима је намењено“.
„Министар одбране САД Лојд Остин и други војни руководиоци желе да прошире мисију контроле и да омогуће присуство стручњака који би помагали Украјини да користи кључнних система наоружања, укључујући ПВО и средства за борбу против дронова“, наведено је у саопштењу.
Ен-Би-Си тврди да план који се разматра подразумева додатно слање мањег броја америчких војника у Украјину.
18:23 12.12.2022
Земље „Велике седморке“ појачаће економски притисак на Русију и на оне који заобилазе ограничавајуће мере, наведено је у саопштењу објављеном на порталу Г7.
Земље „Велике седморке“ су и даље, како је наведено, привржене „координисаним санкционим мерама без преседана“ као одговор на дејства Русије у Украјини.
„Подржаваћемо и појачавати економски притисак на Русију и на оне који заобилазе или нарушавају наше ограничавајуће мере“, наведено је у саопштењу.
18:20 12.12.2022
У Херсонској области дигнут je у ваздух аутомобил заменика начелника Херсонске области Виталија Буљука. Он није теже повређен, али је погинуо његов возач, саопштиле су власти овог региона.
18:16 12.12.2022
Борељ: Земље ЕУ нису усагласиле девети пакет санкција против Русије
Министри спољних послова Европске уније на седници Савета ЕУ нису успели да се договоре око деветог пакета санкција Русији, потврдио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Разговарали смо о 9. пакету санкција, али ће одлука бити донета накнадно. Надамо се да ћемо се договорити о њима до краја недеље“, рекао је Борељ на конференцији за медије.
17:43 12.12.2022
Украјини од Запада није потребна испорука офанзивног оружја, већ само одбрамбеног, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ у интервјуу за телевизију „Франс 24“.
„Нама су, пре свега, потребни системи за противваздушну одбрану како бисмо заштитили наш ваздушни простор, нашу цивилну инфраструктуру и наше становништво... Осим тога, потребни су нам савремени тенкови како бисмо стабилизовали ситуацију на линији фронта. А наш трећи приоритет је савремена војно-техничка опрема. Не треба нам офанзивно оружје, ми само желимо да заштитимо нашу територију“, рекао је Шмигаљ говорећи о испорукама оружја које Кијев тражи од западних земаља.
Он је додао и да Кијев жели да добије француске тенкове „Леклерк“.
16:53 12.12.2022
Руске трупе спроводе офанзиву дуж целе контакт линије у Донбасу
Руске трупе спроводе систематску офанзиву дуж целе контакт линије у зони специјалне операције, изјавио је помоћник чеченског лидера и командант специјалних снага „Ахмат“ Апти Алаудинов. Изјава је објављена на Телеграм каналу лидера Чеченије Рамзана Кадирова.
Алаудинов је истакао да се не поставља питање да се неки град или насеље може напустити.
„Сада је дуж целе линије фронта дошло до прегруписавања, захваљујући веома компетентном тактичком потезу (генерала армије Сергеја) Суровикина као руководиоца специјалне војне операције... Сваког дана, у свим областима, наше јединице се полако крећу напред“, рекао је Алаудинов.
Сâм чеченски лидер Рамзан Кадиров навео је да су прогнозе за специјалну операцију веома повољне.
Руске трупе систематски померају линију фронта на територију непријатеља, извршавајући један од главних задатака – денацификацију Украјине, додао је Кадиров.
16:34 12.12.2022
Сијарто: Девети пакет антируских санција неће обухватити енергетски сектор и атомску енергију
Ограничења усмерена против руског енергетског сектора и атомске енергије неће бити укључене у девети пакет санкција Европске уније, изјавио је министар иностраних послова и спољноекономских веза Мађарске Петер Сијарто.
„У складу с текућим стањем ствари санкционе мере које погађају руски енергетски сектор нису ушле у девети пакет. Успели смо, такође, да постигнемо да, с обзиром на текуће стање ствари, атомска енергија не буде део сакнционог пакета“, рекао је Сијарто новинарима.
Европска унија је очекивала да ће нови пакет санкција бити утврђен на заседању шефова дипломатије европских земаља 12. децембра. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је пред почетак састанка министара изјавио да је могуће да нове санкције против Русије неће бити усаглашене у понедељак због несугласица у вези с низом питања.
15:28 12.12.2022
Пољска и Немачка размештају системе „Патриот“ на граници с Украјином
Пољска и Немачка ће током наредних дана почети припреме за размештање немачких ракетних комплекса „Патриот“ на граници с Украјином, рекао је пољски председник Анджеј Дуда након састанка с председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером.
„Надам се да ће се наредних дана надлежне групе пољских и немачких стручњака састати, утврдити место за постављање батерија система 'Патриот', а да ће се потом те батерије ускоро појавити како би створиле физичку заштиту“, рекао је Дуда.
Он је додао да је Пољска до сада Украјини пружила војну помоћ у вредности од око две милијарде долара.

„Треба подржавати Украјину на војном плану. Пољска омогућава такву војну подршку, поред осталог, и стваљањем на располагање своју територију за реализацију те подршке“, рекао је Дуда.

Пољска је Украјини испоручила тенкове, самоходне хаубице, противракетне системе, дронове, муницију и другу војну опрему и технику.
14:34 12.12.2022
Припадник Службе безбедности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Специјална операција у Украјини
Украјински војници стрељали 20 људи у Херсонској области - спрема се провокација
12:46 12.12.2022
Објављена ваздушна опасност у Кировоградској, Николајевској и Дњепропетровској области Украјине и деловима Херсонске и Запорошке области које контролише Кијев.
12:38 12.12.2022
Брифинг Министарства одбране Русије:
- На Купјанском и Красно-Лиманском правцу је ликвидирано око 70 украјинских војника, уништена су три оклопна возила и пет аутомобила;
- На Доњецком правцу је спречен покушај непријатеља да изврши контранапад на руске положаје, уништено је до 30 војника Оружаних снага Украјине, два пешадијска возила и три пикапа;
- У Запорошкој области је уништено складиште са муницијом 102. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине;
- У Харковској области је уништен украјински бацач ракета „Смерч“, а у ДНР-у систем „Град“;
- У ДНР-у су оборена два украјинска авиона МиГ-29, као и два хеликоптера Ми-8;
- Руска војска је оборила и шест украјинских дронова, а пресрела је и две балистичке ракете „Точка-У2“ и два система „Химарс“.
11:29 12.12.2022
Портпарол Ратног ваздухопловства украјинских снага Јуриј Игнат рекао је да системи ПВО Украјине не могу да обарају балистичке ракете.

„Данас балистика није доступна за обарање системима противваздушне одбране које имамо у употреби. Стога је најефикаснији метод уништавања ових ракета на старту, где се оне налазе“, цитира украјински лист "Вести" Игната.

10:53 12.12.2022
Украјинске трупе гранатирале су Доњецк, Јасиновату, Минерално и Каштаново, испаливши око 20 граната за 15 минута, саопштили су у администрацији Доњецке народне Републике.
На Доњецк је било испаљено пет граната, калибра 155 мм.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала