- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Москва забринута због новог заоштравања ситуације на Косову

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Москва је забринута због новог заоштравања ситуације на Косову и прати њен развој дан и ноћ, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Забринути смо због новог заоштравања ситуације у српској покрајини. Пратимо њен развој буквално даноноћно – посебно после серије провокација које су, уз повлађивање САД и Европске уније, предузеле 'власти' у Приштини, окренувши се политици појачане репресије против Срба на Косову и примене директног етнички мотивисаног насиља“, навела је Захарова у саопштењу које је објављено на сајту Министарства иностраних послова Русије.
Према њеним речима, циљ провокатора је јасан – да се преузме потпуна контрола над неалбанским северним деловима покрајине.
„И само захваљујући прибраности косовских Срба, који се ослањају на подршку Београда, за сада се успешно избегавају велики инциденти и срљања у отворени сукоб са жалосним последицама“, нагласила је Захарова.
Она је истакла да одговорност за „политичку деградацију на Косову и погоршање ситуације када је реч о безбедности, у пуној мери лежи на косовским лидерима на челу с 'премијером' Аљбином Куртијем и на њиховим западним менторима, које очигледно предводи Вашингтон“.
„Очигледна је нова громогласна пропаст посредовања Европске уније у клизавом дијалогу Београда и Приштине. Развејавају се и последње илузије о способности Европске уније да уразуми косовско-албанске политичаре, који отворено одбијају било какве савете и практично диктирају своја правила свима око себе. Још су очигледнији постали неумешност и одсуство жеље Брисела да код њих подстакне испуњавање усаглашених договора, злобна пракса наметања сумњивих компромиса Србима за Косово. Европским бирократама и најревноснијим европским политичарима много је лакше да кривицу за све неуспехе свале на Србе него да их повезују с приштинским радикалима“, навела је Захарова.
Специјалне снаге Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СРБИЈА
Вучић објавио када ће Београд упутити захтев за повратак српске војске и полиције на Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала