Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић објавио када ће Београд упутити захтев за повратак српске војске и полиције на Косово

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEСпецијалне снаге Војске Србије
Специјалне снаге Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Влада Србије послаће команди Кфора захтев за повратак српских снага на Косово и Метохију у четвртак, после седнице Владе, рекао је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је то рекао после пријема који је организовао за породицу Петровић из Велике Хоче, којој су приштинске власти у драматичној акцији одузеле 42.000 литара вина.

Захтев за повратак војске и полиције на КиМ у четвртак

Коментаришући изјаву немачког шефа дипломатије Аналене Бербок да је повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију неприхватљив, Вучић је рекао да је „она одговорила уместо команданта Кфора који још није ни добио захтев“
„Командант Кфора ће добити захтев у четвртак, после седнице Владе Србије“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да сваку изјаву Аналене Бербок и Жозепа Бореља, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност треба детаљно анализирати и зашто је до њих дошло. Бојим се да је Борељова реакција само последица напада које је доживео када је означио правог кривца за пропаст разговора у Бриселу, рекао је Вучић.
„Не дешава се ово само зато што је ухапшен Дејан Пантић без разлога, зато што је заточен, а нико не зна где је. Дан пре тога је Курти рекао да су детињасте жеље да се формира ЗСО. На дан када вам Бербок каже, каквог ли лицемерја, да је неко спустио тензије зато што је одложио изборе, они су упали са специјалцима у општинске изборне комисије. Знали су да избора неће бити, али су хтели да провоцирају Србе, да на силу заузимају просторије у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку“, рекао је Вучић.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикада у Рудару
Барикада у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Барикада у Рудару
Он је казао и да је добио уверавања да неће бити нових упада на север КиМ и рушења барикада, а Србе је позвао да не наседају на провокације.
Вучић је упитао „где то пише да Приштина има право да уђе на север са дугим цевима“.
„Тако су разарали Републику Српску, тако су разарали све, само зато што им одговара, мислећи да ћемо довека да се правимо луди јер нам одговара да останемо на власти. Срушите ме, и шта“, указао је Вучић, говорећи о страним земљама које подржавају Куртија.
Имам једно кључно питање, изнећу пет докумената, који ви хоћете документ да поштујете, кажите само један, рекао је Вучић.

Приштина и њени помагачи не поштују ниједан документ

„Хоћете ли Кумановски споразум, Повељу УН, Резолуцију 1244, Вашингтонски споразум, Бриселски споразум. Приштина ни они који им помажу не поштују ниједан од тих споразума. Признали су да су то радили и неким другима. Кажите ми шта хоћете од ове земље. Имали смо толико бесаних ноћи да направимо Бриселски споразум, а сада пуј-пике не важи. Па вам дође Бербок и каже не постоји влада у Приштини која ће пристати на ЗСО. А постоји влада у Београду која ће пристати на Косово у УН“, рекао је Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Александар Вучић
Он је додао да „радимо све што се тиче мира и молимо још једанпут да невине Србе пусте на слободу и да не шаљу полицију, а поготово не наоружане дугим цевима, то ни по једном праву немају могућност да учине. Ми не желимо никакав сукоб, нама је све на свету потребно, али то није. Хоћу да то и људи у свету разумеју, као што су Срби разумели“, навео је Вучић.
Председник је указао и на двоструке аршине који постоје и рекао да „ово мало горчине што истресем је само кап у океану шта бих могао да кажем“.
Вучић је подсетио и на случај воза који је из Београда требало да иде до Косовске Митровице, а због којег је у Приштини, али и у страним земљама, направљена тензија јер је унутар њега било написано Србија и биле су осликане фреске и цркве.
„То је био наш тежак „злочин“. Тако су нас оптуживали за тај воз, као што данас оптужују да је неко бацио шок-бомбу, која је пиротехничко средство упозорења, и зато треба бомбардовати целу Србију, не само Србе, јер када им одговара, север Косова је део Србије, а кад им не одговара онда није и кажу што се мешате. Али када им треба да на некога треба да свале кривицу е онда то јесте Србија“, рекао је Вучић.
Вежба Српски штит у бази Југ код Бујановца - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СРБИЈА
Шта пише у захтеву Београда да се на Косово врате наша војска и полиција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала