- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал српског хорора „Одраз страве“

© Фото : Принтскринфилм "Лептирица"
филм Лептирица - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Филмски фестивал „Одраз страве“ одржаће се у петак и суботу 16. и 17. децембра 2022. године у Дворани Културног центра Београда.
Прво издање фестивала посвећено је стваралаштву еминентног редитеља Ђорђа Кадијевића и има за циљ покушај ревалоризације филмских дела из жанра хорора, која су својом естетиком и садржајем унела нове кодове у српску и југословенску кинематографију.
Поред култног Кадијевићевог остварења „Лептирица“ (1973), у фокусу фестивалског програма наћи ће се мање познато дело „Дарови моје рођаке Марије“ из 1969. године, које носи ореол првог хорор филма снимљеног на нашим просторима.
„Дарови“ су не само први српски него и југословенски филм који недвосмислено припада жанру хорора, али истовремено и прво телевизијско остварење снимљено филмском техником у екстеријеру.
Уз пројекције оба филма, фестивал ће чинити и пратеће трибине на којима ће, поред познатих имена српске фантастике и филмске критике, учешће узети и редитељ Ђорђе Кадијевић.
У петак 16. децембра од 19 часова биће одржана пројекција филма „Дарови моје рођаке Марије“ и то ће бити први пут да се овај филм приказује на биоскопском платну пред публиком. Након пројекције уследиће разговор са редитељем о турбулентним искуствима током снимања филма, а нарочито о догађајима који су уследили и довели готово до забране емитовања тог кинематографског остварења. Разговор са Кадијевићем водиће драматург Михајло Витезовић.
Након пројекције „Лептирице“, која је на програму 17. септембра од 19 часова, уследиће трибина „Премотавање уназад – изворишта српског хорор филма” на којој ће о Кадијевићевом стваралаштву, књижевним и другим узорима, као и перспективама развоја хорор жанра у српском филму говорити: Дејан Огњановић, писац, филмски и књижевни критичар; Младен Милосављевић, етнолог, писац и редитељ; и Јован Ристић, новинар, писац, публициста.
Пратећи програм Фестивала чиниће изложба илустрованих плаката Стевана Алексића, визуелног уметника и професора на Факултету савремених уметности.
Фестивал организује Клуб посвећен промоцији културе и уметности СКАЗ, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, Радио-телевизије Србије и Дворане Културног центра Београда.
Ђорђе Кадијевић,  редитељ серије „Вук“ и аутор култног филма „Лептирица“ - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
КУЛТУРА
Ђорђе Кадијевић: Русија мора да заустави антиљудску стратегију Запада
филм Лептирица - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
КУЛТУРА
ЕКСКЛУЗИВНО Ђорђе Кадијевић: У новој „Лептирици“ нема воденице, али ће бити ужаснија од претходне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала