- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Гранична цена за руски гас лоша идеја, министри енергетике ЕУ без договора

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Министри енергетике држава-чланица ЕУ нису успели да усагласе граничну цену за руски гас, саопштио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Како је додао, разговори се настављају у билатералном формату.

„На Савету министара енергетике била је велика расправа, нису успели да постигну сагласност на пленарном заседању, због тога се разговори настављају у билатералном формату. Председава чешки министар индустрије Јозеф Сикела и могу само да му поручим да је гранична цена за гас – лоша идеја“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Према оцени мађарског министра, ако Брисел износи тако лоше идеје као што је гранична цена за руски гас онда то значи да се лоше носи са енергетском кризом у Европи.
Подсетимо, нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.
Потпредседник руске владе Александар Новак је, коментаришући ове одлуке, приметио да Русија неће прихватити горњу границу цена нафте, чак и ако буде морала да смањи производњу. Он је додао да су таква ограничења мешање у тржишне инструменте, Русија је спремна да ради само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима.
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
РУСИЈА
Путин: Ограничење цене нафте је глуп предлог – довешће до катастрофалног скока цена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала