- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Саботажа Новака није прошла по плану – српском асу отворен пут ка пет рекорда!

© AP Photo / Antonio CalanniНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић 2022. годину памтиће по турбулентним дешавањима, неправди и непријатностима које су га дочекивале од Аустралије до Америке. Међутим, када затвори врата за овом сезоном, српски ас упркос недаћама може да буде задовољан јер је освојио пет титула, а наредне сезоне биће у прилици да обори исто толико рекорда.
Док би неки ментално поклекли и кад год им се укаже прилика „кукали“ о неправди, Новак Ђоковић прихватао је сваку врсту терета на своја леђа и само га додавао како је текла сезона.
У тишини, смирене главе, тамо где су га пуштали да игра углавном је побеђивао, тамо где су му забранили да дође рекао је да се не љути и да ће се вратити. Тако и би, враћа се!
Прошла година за Новака је завршена у не тако лепој атмосфери јер је са нестрпљењем чекао вести из Аустралије, а ове коначно може празнике да проведе у миру и припреми се за играње на месту где је девет пута подигао пехар.
Наредна година српском тенисеру не само да носи шансе да исправи сву нанету неправду, већ и да у своју укоричену књигу историјских рекорда упише нових пет.

Број недеља на првом месту АТП листе

С обзиром на то да је депортован из Аустралије, да му није дозвољено да игра на УС Опену, као ни на још четири Мастерс турнира, Новак је изгубио прво место на АТП листи.
Међутим, ове године Новак не би требало да има проблем и самим тим што ће играти свуда где жели има велику шансу да се врати на лидерску позицију. Српски ас на првом месту провео је 373 недеље и фали му још само четири недеље како би оборио рекорд Штефи Граф која је на врху провела 377 недеља, што ја највише у конкуренцији свих тенисера и тенисерки.
Ђоковић има велику шансу да обори рекорд славне тенисерке јер у првој половини сезоне готово да нема поена које треба да брани. Највише би могао да му помогне Аустралијан Опен јер би му титула донела 2.000 бодова колико му је довољно да престигне Карлоса Алкараса и поново дође на врх.

Изједначење или престизање Рафаела Надала по броју Гренд слем трофеја

Новак и Рафа започели су 2022. годину са 20 Гренд слем титула за собом пре него што је Шпанац преузео вођство на Аустралијан Опену. Надал је после Аустралије освојио и Ролан Гарос, док је Новак још једном подигао трофеј на Вимблдону да би на крају сезоне имао 21 Гренд слем наспрам 22 колико их има „краљ шљаке“.
Већ у Аустралији Новак може да изједначи тај број, а касније током сезоне има прилику и да престигне Надала јер ће моћи да игра на УС Опену, као и Ролан Гаросу и Вимблдону.

Троструки Гренд слем

Новак је постао први тенисер који је успео да освоји по два пута сваки Гренд слем. Српском асу то је пошло за руком када је тријумфовао на Ролан Гаросу 2021. године. Ђоковићев рекорд почетком године у Аустралији изједначио је Надал, али сада српски тенисер има нову прилику за још већи подвиг.
Новак је Аустралијан Опен освојио девет пута, Вимблдон чак седам, УС Опен три и Ролан Гарос два пута, што значи да му поново фали само један трофеј са Отвореног првенства Француске како би овога пута постао први тенисер који је по најмање три пута освојио сваки Гренд слем.
Да је било који други турнир у питању задатак би био лакши, али Новак на Ролан Гаросу има тежак изазов јер је Рафаел Надал тај турнир освајао рекордних 14 пута и то чак у ситуацијама када је деловао да више неће моћи да стоји на ногама од умора или бола.

Изједначење рекорда Роџера Федерера по броју освојених трофеја на Вимблдону

Ђоковић има само један трофеј мања на Вимблдону од Роџера Федерера. Српски ас ове сезоне стигао је до седме титуле на најпрестижнијем тениском турниру, а ове године кренуће у поход по изједначење рекорда који Швајцарац више неће моћи да увећа јер је завршио каријеру.

По осми пут завршава годину као број један

Седам сезона Новак Ђоковић завршио је као најбољи тенисер света. Ниједан тенисер у историји белог спорта није толико година успевао да буде доминантан.
Дуго година Новаку је био циљ да стигне свог идола Пита Сампраса по броју завршених година са звањем најбољег играча на свету, а онда не само да је српски ас успео да га стигне, већ га је и престигао.
С обзиром на то да не брани велики број бодова и да може више да их освоји, него да их изгуби, Новак има велике шансе да повећа рекорд и чак осму сезону заврши као број један.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Холгер Руне и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
СПОРТ
Новакова школа – од 103. на свету до пет награда
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СПОРТ
Федерер изненадио изјавом из пензије: „Нисам схватао озбиљно“
Новак Ђоковић након освојене титуле у Мелбурну - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СПОРТ
Новака чека опозиција у Аустралији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала