- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новакова школа – од 103. на свету до пет награда

© AP Photo / Thibault CamusХолгер Руне и Новак Ђоковић
Холгер Руне и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Сезону је почео као 103. тенисер света, а 2022. годину Холгер Рузне завршава као номинован играч за пет престижних награда и 11. рекет планете. Пут који за неке тенисере траје годинама, 19-годишњак прешао је за мање од годину дана и задао озбиљне главобоље искуснијим играчима међу којима је и Новак Ђоковић.
Стигао је Новак Ђоковић ове године на Мастерс у Призу гладан трофеја, али доживео је велико изненађење када га је у финалу савладао млади Холгер Руне, дански тенисер, који јесте важио за великог талента, али се није очекивало да ће тако брзо „експлодирати“.
За Рунеа сезона није почела сјајно, једва да је прошао квалификације у Аделејду после чега је елиминисан у првој рунди, а након тога наставио је низ пораза на старту других турнира.
Међутим, како је време одмицало испоставило се да је Данац само хватао залет за други део године који му је донео номинације за пет награда.
Асоцијација тениских професионалаца номиновала је Рунеа за најнапреднијег играча као и за новајлију годину.
Такође, Данци су одушевљени што имају тениску звезду, а Тениски савез Данске номиновао је Холгера за најбољег тенисера године.
Спортски савез Данске Рунеа је номиновао за најбољег спортисту године, док се 19-годишњак налази и на листи за признање спортистима који „ураде немогуће“ које додељује Тојота.
Међутим, како је 103. тенисер света на крају сезоне један од миљеника белог спорта?
Почело је кораком уназад. Видео је Руне да не може да избори пласман на Аустралијан Опен, нити да парира противницима на осталим турнирима па је одлучио да се врати на челенџер.
Испоставило се да је Холгер направио одличан корак јер је на тај начин повратио самопоуздање које му је најпре донело трофеј на џелеџеру у Санрему, а потом и друго коло Мастерса у Монте Карлу.
Права „експлозија“ догодила се у Минхену где је савладао у другом колу Александра Зверева, а потом касније и освојио треофеј. Коначно је млади Данас имао довољно самопоуздања да сигурније наступи на Гренд слему, а прва прилика био је Ролан Гарос где је успео да стигне до четвртфинала.
Таман када се чинило да је то крајњи домет, јер је псоле тога поново уследио пад форме, Руне је демантовао и стигао до финала турнира у Софији, да би потом освојио и други трофеј у Стокхолму.
Одиграо је и финале Базела, а потом у финалу Париза шокирао Новака Ђоковића за највећу титулу у каријери.
Био је то посебно емотиван меч јер Руне не крије да је Новак њему омиљени играч, док српски ас не крије да гаји велику наду у младог Данца.
Руне је и сам говорио о томе колико је Ђоковић имао велики утицај на његов развој јер је српски тенисер за разлику до колега Роџера Федерера и Рафаела Надала увек био доступан млађим тенисерима да им удели савет.
Није се плашио Данац да ту тврдњу јавно истакне јер му је српски ас излазио у сусрет када је желео да тренира са њим и научи вештине о менталној јачини по којој је Новак карактеристичан.
Мало талента, мало Новакових тајни и Данац је од талента из сенке на крају играч који је био и у Топ десет.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СПОРТ
Федерер изненадио изјавом из пензије: „Нисам схватао озбиљно“
Новак Ђоковић након освојене титуле у Мелбурну - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СПОРТ
Новака чека опозиција у Аустралији
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
СПОРТ
Ђоковић усрећио чешку тениску наду: „Ноле је мој идол, а сада и пријатељ“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала