- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Росатом“ жели да гради нуклеарну електрану у Саудијској Арабији

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаШтанд "Росатома"
Штанд Росатома - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Руска државна корпорација „Росатом“ ће учествовати у конкурсу за изградњу нуклеарне електране у Саудијској Арабији, наводи руски премијер Александар Новак у чланку за лист „Енергетска политика“.
Он је напоменуо да се разматра изградња још једне нуклеарне електране у Турској.

„Руска нуклеарна индустрија се налази на првом месту у свету по портфолију пројеката у иностранству. Већ се на различитим нивоима реализације налази 34 енергетска блока у 11 земаља, што је више од 70 одсто светског извоза“, навео је Новак.

О томе, да ће „Росатом“ ускоро послати документа на конкурс за изградњу нуклеарне електране у Саудијској Арабији руски премијер је објавио средином октобра 2022. године у интервјуу листу „Ашарк њуз“.
Генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов је у новембру појаснио новинарима, да партнери из Саудијске Арабије ту порцедуру не називају тендером већ конкурентским преговорима. Додаје се да се преговара о условима реализације пројеката са разним земљама и компанијама, као и са међународним конзорцијумима.
Русија и Саудијска Арабија су 2015. године потписале међувладин споразум о примени мирног атома. Тада је Саудијска Арабија објавила да намерава да развија атомску енергију, саградивши 16 блокова, а касније је променила стратегију и фокусирала се на две станице. У фебруару 2018. године је Александар Новак изјавио да је „Росатом“ конкурисао на тендеру за изградњу два блока нуклеарне електране у Саудијској Арабији.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
РУСИЈА
Путин: „Росатом“ од огромног значаја за јачање „нуклеарне тријаде“ Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала