- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Могуће измене у уговорима о гасу због граничне цене

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да потпредседник руске владе Александар Новак наговестио могућност измена у дугорочним руско-мађарским уговорима о куповини гаса због граничне цене за тај руски енергент.
„Јуче сам разговарао телефоном са руским вице премијером задуженим за енергетику, Александром Новаком. Он је рекао да ако то буде неопходно, због граничне цене гаса, биће могуће измене у руско-мађарским уговорима“, рекао је Сијарто новинарима.
Он је додао да је Мађарска успела да издејствује да се те измене могу вршити без претходних консултација са Европском комисије.
С мађарске тачке гледишта то би био најопасније део предлога и то угрозило безбедност снабдевања гасом, успели смо да издејствујемо да то не буде део предлога, додао је он.
Подсетимо, Мађарска је прошле године потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.
Мађарска добија руски гас преко "Турског тока" и гасовода Југоисточне Европе, а уговором је предвиђена испорука Мађарској 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година: кроз Србију ће тећи 3,5 милијарди кубних метара гаса и милијарду кроз Аустрију.
Уговор ће важити 15 година, уз могућност промене услова након 10 година.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
СВЕТ
Сијарто: Гранична цена за руски гас лоша идеја, министри енергетике ЕУ без договора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала