- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички „Патриоти“ у Украјини биће легитимна мета руских напада

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаАмерички систем "Патриот" у Пољској
Амерички систем Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Ако САД испоруче Кијеву систем противваздушне одбране „Патриот“ то ће бити сигнал да је Запад спреман да заоштри сукоб у Украјини. У том случају, амерички системи постаће легитимна мета руских напада. Осим тога, то потврђује да је процес интеграције Украјине у паневропски систем ПВО већ покренут, као и у НАТО структуре, кажу експерти.
Владимир Џабаров, први заменик шефа међународног комитета Савета федерације РФ, оценио је да испорукама оружја Кијеву Сједињене Државе провоцирају Русију на директан сукоб са НАТО-ом, те да могуће испоруке америчких система „Патриот“ Украјини стављају свет на ивицу трећег светског рата, док стручњаци истичу да испорука „Патриота“ Украјини, ако до тога дође, води ка ескалацији ситуације, коју провоцирају САД.
„Oни не застрашују, већ намеравају да користе те системе. С једне стране, ти системи функционишу као противваздушна одбрана, али могу функционисати и као офанзивни системи ако се реше на напад на објекте по Русији“, упозорава руски војни експерт Александар Жилин.
Руски експерти оцењују да заједно са системом дугог домета „Патриот“ и системима средњег домета НАСАМС и ИРИС-Т, као и низом других система кратког домета западне производње Украјина има прилику да створи ешелонирани систем противваздушне одбране.
Процене су да украјинске снаге тренутно располажу са 20 различитих типова система противваздушне одбране, а да је Украјини потребно 100 до 150 таквих система да би Кијев у потпуности затворио небо над својом територијом. С обзиром да ће западне земље наставити са испоруком таквих система, руској команди је неопходно да направи адекватан план одговора.
Међутим, Жилин сматра да систем „Патриот“ неће озбиљно утицати на однос снага на терену. Он оцењује да су ти системи „озбиљни“, али да их не треба сматрати „чудом од оружја“.
За очекивати је да ће Русија ради јаче заштите земље додатно распоредити системе С-400 и „Искандере“, каже Жилин, коментаришући наводе западних медија да Вашингтон приводи крају консултације око слања одбрамбеног ракетног система „Патриот“ у Украјину, што би могло бити објављено већ ове седмице.
План Пентагона још треба да одобри министар одбране Лојд Остин пре него што га пошаље председнику Бајдену на потпис.
Након што планови буду финализовани, очекује се да ће „Патриоти“ брзо бити испоручени у наредним данима, а Украјинци ће проћи обуку у бази америчке војске у Графенверу у Немачкој. На употребу „Патриотa“ Кијев ће морати да сачека. Руски стручњаци прецизирају да је за обуку потребно око пола године, а питање је, како кажу, шта ће бити са Украјином за то време.
© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаНемачка и Пољска су постигле договор о распоређивању ПВО система "Патриот" на пољској територији у близини границе са Украјином, саопштио је Берлин
Противракетни одбрамбени систем Патриот у пољском граду Мораг - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Немачка и Пољска су постигле договор о распоређивању ПВО система "Патриот" на пољској територији у близини границе са Украјином, саопштио је Берлин

Интеграција Украјине у НАТО

Украјина је затражила од САД да пошаљу напредни систем противваздушне одбране дугог домета који је веома ефикасан у пресретању балистичких и крстарећих пројектила да би се одбранила од руских ракетних и напада дроновима који су уништиле кључну инфраструктуру широм земље.
То би био најефикаснији одбрамбени систем дугог домета послат Украјини и неименовани амерички званичници су рекли да ће он помоћи да се осигура ваздушни простор за земље чланице НАТО у Источној Европи. Пентагон за сада по овом питању ћути.
Није јасно колико ће ракетних бацача бити послато, али типична батерија „Патриот“ укључује радарски сет који детектује и прати циљеве, компјутере, опрему за производњу енергије, станицу за контролу ангажовања и до осам лансера од којих сваки држи четири ракете.
Жилин оцењује да је процес интеграције Украјине у паневропски систем ПВО већ покренут.
„Они су већ испоручили средства ПВО таквог типа и у тој количини да нанесу губитке ваздухопловству Руске Федерације и да готово затворе небо за руску авијацију... Све је усмерено на то да се нанесе што већа штета, а када се постави питање потпуног покривања Украјине, онда ће цео тај систем функционисати другачије...“, каже руски војни експерт Александар Жилин.
Оно што се прећуткује, додаје Жилин, јесте чињеница да је Украјина већ укључена у јединствени дигитални информациони борбени систем НАТО-а.
„То значи да не само у Генералштабу Украјине, већ и у штабовима родова оружаних снага и у штабовима на фронту постоје активни екрани на којима се приказује борбена ситуација у ‘он лајн’ режиму, узимајући у обзир све податке обавештајних служби, укључујући космичке, радиотехничке и друге. И, стога, украјински штабови могу јасно да виде ситуацију и како се она мења на терену уз помоћ НАТО сателита у реалном времену. И то није посматрање из рова кроз двоглед, него они све виде као на длану“, каже експерт.
Tај информациони систем омогућава да се на основу прикупљених података о ситуацији на терену прорачунају и предвиде даља војна дејства, те даје команди неколико опција за реаговање, од најоптималнијих до најпогубнијих, додао је експерт.
„To јест, Украјина се снажно интегрише у структуре НАТО-а. Уверавам вас да ће специјална војна операција бити завршена тако да ће Украјина постати главна војна баријера против Русије у рукама Европе и НАТО-а. То је већ јасно. Они ће је напумпати таквим типовима оружја и све ће учинити да та земља постане упориште НАТО-а и средство одвраћања. За мене је то очигледно, јер видим како се све то ради. Многи украјински официри су повучени са фронта и послати у НАТО академије. Тако улажу у будућност. Англосаксонци вредно раде“, истиче Жилин.

Зашто су Западу потребни „Патриоти“ на пољско-украјинској граници?

Системи „Патриот“ су главни елемент противракетне одбране америчке војске. Америчке Оружане снаге користе их од 1984. године и планирано је да остану у служби до 2040. године. Такође, у служби су бројних земаља НАТО-а и америчких савезника на Блиском истоку.
САД су слале раније „Патриот“ батерије савезницима у НАТО, као што је Пољска да би ојачале њихову одбрану. Укупно више од десет америчких савезника, укључујући Немачку, Јапан и Израел такође је купило тај систем.
Немачка и Пољска су постигле договор о распоређивању ПВО система "Патриот" на пољској територији у близини границе са Украјином, a на питање зашто су Западу потребни ти системи на пољско-украјинској граници, Жилин каже да то „иде у прилог Западу“. Он оцењује да је руска специјална војна операција у Украјини значајно побољшала положај Пентагона у Европи, који је одмах почео да представља Русију као претњу.
„Почела су војна дејства и, сходно томе, САД и Пентагон су прво консолидовали НАТО, који је већ одумирао пошто је непотребан. С друге стране, почели су да доминирају на тржишту оружја, укључујући и Европу. И шта се сада дешава? Тврдећи да је могућа нека врста агресије од стране Русије они распоређују у европске земље своје ПВО системе... За Русију је проблематично то што ови системи могу да се користе и као одбрамбени и као офанзивни, а постављају се на границе у непосредној близини руске територије...“, каже Жилин.
То се, између осталог, ради и како би руска војна индустрија била преоптерећена, као и руске посаде које су на дежурству у систему ПВО. Дакле, закључује Жилин, дуж читавог периметра руских граница НАТО покушава да створи напетост „снага и средстава“.
Жилин сматра да ово неће бити „окидач“ за трећи светски рат, јер Западу то није потребно, али подсећа да су у току хибридни рат, рат санкцијама, информативни рат и зато „нема потребе прелазити црвене линије која ће урушити њихову, западну безбедност“.
„Једина опасност коју видим и оно што ме забрињава јесу ови напади на руске стратешке аеродроме, које је Запад извео рукама украјинске војске. Било је то тестирање колико је јак наш систем ПВО. Зато су напали најважније стратешке објекте - аеродроме за носаче стратешког нуклеарног наоружања, стратешких бомбардера. Судећи по томе што се реторика Пентагона, САД и Брисела одмах променила и што је одједном уследила изјава да САД укидају ограничења за наношење удара Оружаним снаге Украјине по територији Русије, претпостављам да им је то дало основа да мисле да ће Оружане снаге Украјине таквим акцијама приморати Кремљ да употреби тактичко нуклеарно оружје. Онда је могућ и колективни напад НАТО-а, али не нуклеарним, него високопрецизним оружјем на руске објекте. У том случају, може се десити краткорочна, али горућа фаза конфронтације“, закључио је Жилин.
Отварање форума „Војска-2022“ и војних међународних игара - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Специјална операција у Украјини
Белоруски министар: Системи „Патриот“ нас не плаше
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала