- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши аустријски вицеканцелар: Меркелова је потврдила да су Кијев спремали за сукоб с Русијом

© AP Photo / John MacDougallНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Изјава бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о Минским споразумима потврдила је да је Запад неодговорно припремао Украјину за сукоб са Русијом, изјавио је за Спутњик бивши аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе.

„Захваљујући актуелним изјавама Меркелове, сада је јасно зашто Украјина није испоштовала Минске споразуме. Очигледно је постигнут споразум са Западом, већ су постојали други дугорочни планови који су очигледно били усмерени на могући сукоб са Русијом“, рекао је Штрахе.

Како је додао, Мински споразуми „никада нису узимани за озбиљно“ на Западу.
„Никада нису хтели да их реализују, већ су желели да добију на времену како би припремили Украјину за војну конфронтацију са Русијом“, оценио је Штрахе.
Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је 7. децембра изјавила да су Мински споразуми представљали покушаје да Украјина купи време, које је Кијев искористио, да постане јачи. Председник Русије Владимир Путин је рекао да су изјаве Меркелове о Минским споразумима разочаравајуће и неочекиване.

Могућ опасан дефицит гаса у Аустрији

По речима Штрахеа, постоји могућност да се Аустрија ове зиме суочи са опасним дефицитом гаса.

„Не попуњавају се резерве у гасним складиштима, цене вртоглаво расту, домаћинства и грађани се суочавају са све већим ценама гаса и струје, које многи више не могу да приуште или су на границама могућности. Поједини стручњаци већ неко време упозоравају на предстојеће нестанке струје и опасан дефицит гаса и струје ове зиме“, рекао је Штрахе.

Раније је одлазећи генерални директор аустријског енергетског концерна „Енерџи АГ“ Вернер Штајнекер изјавио да нису тачне изјаве да је зависност од руског плавог горива смањена на 20 одсто, те да од укупне количине гаса који увози Аустрија удео руског енергента износи до 50 одсто.
Према саопштењу Аустријске агенције за енергетику, природни гас у октобру био је скупљи за 119 одсто у односу на исти период прошле године и за 5,6 одсто у односу на септембар ове године.
Централноевропско гасно чвориште у Баумгартену у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
РУСИЈА
САД ће држати високе цене гаса у Европи наредних 20 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала