- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кирби: Рат у Украјини неће се завршити до краја године

© AP Photo / Patrick SemanskyКоординатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби
Координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да ситуација на ратишту у Украјини не дозвољава да се изведе закључак да ће се сукоб завршити до краја године, изјавио је новинарима координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
„По мом мишљењу, сви бисмо волели да се овај рат заврши данас, а ако не, онда до краја ове године. Међутим, с обзиром на оно што видимо у ваздуху и на земљи, тешко је закључити да ће се завршити до краја године“, рекао је Кирби током брифинга.
Он је рекао да претпоставља да ће се активна фаза борбених дејстава у Украјини наставити „још неко време“.
Одговарајући на питање о захтеву Пољске да се у тој земљи повећа присуство америчких војних снага, Кирби је навео да Бела кућа није спремна да објави о повећању војног присуства у Пољској.
„Немам шта да кажем о променама војног стања нити да најављујем везано за то… где се налазе америчке трупе“, одговорио је Кирби.
Према његовим речима, САД ће наставити да процењују своје војно присуство у свету, укључујући Европу и балтичке земље.
„Уколико буде потребна промена, то ће свакако бити урађено на отворен и транспарентан начин“, закључио је он.
Кирби је навео и да америчка администрација тренутно не може да потврди информације које су се појавиле у медијима о потенцијалној испоруци ракетних система „Патриот“ Кијеву.
Раније је „Си-Ен-Ен“, након саопштења званичника у америчкој администрацији, објавио да администрација америчког председника Џозефа Бајдена довршава планове за слање одбрамбеног ракетног система „Патриот" у Украјину, што би могло бити објављено већ ове седмице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала