- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Малољетник из Чешке слао дојаве о бомбама у школама у Црној Гори

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорска полиција
Црногорска полиција - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Малољетник из Чешке слао је дојаве о бомбама у школама, саопштено је из Управе полиције Црне Горе. Претходних дана послате су поруке о постављеним бомбама у више основних и средњих школа широм Црне Горе, због чега ће настава до краја седмице бити онлајн.
“Ово кривично дјело почињено је са територије Републике Чешке, а починилац је малољетно лице и страни држављанин у Чешкој који није повезан са Црном Гором. Овом приликом се захваљујемо свим међунардном партнерима који су кроз размјену информација, обуке и сарадњу помогли у постизању оваквих резутата, а у овом конкретном случају особиту захвалост исказујемо чешкој полицији и амбасади Републике Чешке у Црној Гори који су брзо и ефикасно дјеловали”, поручили су из Управе полиције .
Из Управе су подсјетили да је у посљедњих пола године било десет лажних дојава о бомбама у школама и другим институцијама.
“Ти случајеви су у највећем броју ријешени уз идентификоване починиоце или форензичке, односно оперативне податке преко којих се може доћи до извршилаца у наредном периоду. Са забринутошћу указујемо да се ради примарно о малољетним лицима, а било је и случајева да су лица била млађа од 14 година”, казали су они.
Напоменули су да су овакве и сличне активности, коришћење једнократних и-мејлова, као и неких интернет сајтова за аномизацију и камуфлирање ИП адреса све присутнији, посебно приликом вршења кривичних дјела из области компјутерског криминала. Из полиције додају да се кроз међународну сарадњу и доступне сервисе за припаднике безбједносних служби долази до конкретних података преко којих се идентификују у цијелости или дјелимично лица која су извршила кривична дјела или прекршаје.
“Ова проблематика је још израженија у земљама из региона, али и по посљедњим обавјештењима Европола и у земљама Европске уније. Управа полиције и остали чиниоци безбједносног сектора предузимају све мјере и радње у циљу идентификације починилаца кривичних дјела и прекршаја, како у реалном простору тако и на Интернету”, закључили су из Управе полиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала