- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Антируским испадима Шолц покушава да се оправда због економских проблема у Немачкој

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц својим антируским изјавама покушава да оправда Владу Немачке и самог себе због неуспеха у вођењу политике према Русији и раста економских проблема у Немачкој, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Акценат је био на подршци кијевском режиму и дискусији о томе да ће након окончања 'рата' у Украјини Русија тражити да обнови економске односе са Немачком. Али ми ништа нећемо тражити и немачки политичари то морају да схвате једном за свагда. Нека Олаф Шолц сам одговара за 'стезање каиша' пословних кругова на штету сопствених интереса“, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Међутим, како се истиче, немачки канцелар није споменуо да је непромишљена политика његовог кабинета довела до раскидања руско-немачке економске и енергетске сарадње „која је деценијама обезбеђивала напредак немачке индустрије“.
„Прећутао је и податак да због невиђеног раста цена свих врста енергената многе немачке компаније већ сада пребацују своју производњу из Немачке у САД. Шеф немачке владе такође није објаснио зашто је Берлин стидљиво и кукавички одустао од истраге саботажа на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток 2', ускраћујући немачку привреду директних испорука јефтиног руског природног гаса“, истиче руска страна.
Такође се примећује да није било говора о томе у којој ће мери „антируска санкциона грозница, која је захватила руководство Немачке и у коју оно вуче друге земље ЕУ, као бумеранг погодити немачки бизнис“.
Скреће се пажња и на то да Шолц није рекао ни реч о признању „своје претходнице Ангеле Меркел да су Берлин и друге западне престонице увек гледале на Минске споразуме као на прилику да се добије на времену како би се Кијев припремио за рат против Русије.
Руска страна закључује да су сви коментари Олафа Шолца доказ да влада криза у разумевању актуелне ситуације и стратешком виђењу.
„Очигледно је то врхунац размишљања актуелних немачких власти“, закључује Министарство спољних послова Русије.
Раније је немачки канцелар Олаф Шолц изјавио да економска сарадња с Русијом треба да постане могућа по окончању сукоба у Украјини. Према његовом мишљењу, Русији „која ће завршити рат, такође је потребна шанса да поново почне економску сарадњу у другим временима, само не сада“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
РУСИЈА
Путин на вези са Шолцом: Због деструктивне политике Запада Кијев одбија преговоре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала