- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Преокрет преко ноћи: Награда Брисела за Сарајево – омча око врата Републици Српској

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertСамит у Бриселу
Самит у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Кандидатски статус Босне и Херцеговине за пријем у ЕУ више је условљен низом међународних околности, него напретком земље у демократским и институционалним вредностима. Статус кандидата неће имати великог утицаја на дешавања унутар БиХ, али ће за Републику Српску бити својеврсна омча око врата.
Овако препоруку надлежних за европска питања да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ коментарише политиколог из Бањалуке Војислав Савић.

Кандидатура – омча око врата Републици Српској

„Двадесет година тапкамо у месту, гледа се у сваку запету, у сваки члан, у сваку могућу ситницу… И онда се одједном све те баријере спуштају, преко ноћи се ствари мењају… То је слично са ситуацијом када су Бугарска и Румунија примљене – да би се спречило да се реинтегришу у неки ближи однос са Руском Федерацијом“, истиче он.
Према његовим речима, давањем кандидатског статуса БиХ, Брисел не покушава да сузбије оно што назива „малигним руским утицајем“, већ покушава да спречи било какве везе балканских држава Русијом – чак и оних, како каже, најнормалнијих људских, културолошких и економских веза.
Стога је, наставља Савић, кандидатски статус за БиХ више политичка одлука, него што је тај процес резултат помака и процеса усклађивања БиХ са ЕУ. Уз то, на овај начин БиХ се приморава да се повинује спољној политици ЕУ, док се заузврат не добија ништа што би било пропорционално таквој врсти уступака.
Повиновање спољнополитичком курсу ЕУ, према речима нашег саговорника, својеврсна је омча око врата Републици Српској.
„Међутим, то ни на који начин не обавезује да се ради против интереса Републике Српске. Мислим да наши представници у заједничким институцијама и на нивоу републике имају довољно капацитета да одрже досадашњи курс који је, може се рећи, задовољавајући“, категоричан је он.

Кандидатура не значи много

За БиХ у функционалном смислу статус кандидата не значи много.
„Значило је пре десетак година, када је било новца од којег сте могли да развијате инфраструктуру, не само материјалну, него и законодавну. Данас тог новца нема. Нема праве помоћи из ЕУ која има много интерних проблема“, каже Савић.
Одлука да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ звучи утолико чудније што се чини да су пренебрегнути сви досадашњи захтеви за реформама који су стизали из Брисела.
Подсећамо, статус потенцијалног кандидата одобрен је БиХ још јуна 2003, док су преговори око потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању почели две године касније, да би били успешно окончани 2008.
Формални захтев за чланство у ЕУ, БиХ је поднела 15. фебруара 2016, а од децембра исте године до маја 2019. одговарала је на питања која јој је бриселска администрација поставила у Упитнику о приступању.
Међутим, држава два ентитета и три конститутивна народа није успела да се избори са дубоком институционалном кризом. На реформу изборног законодавства чека се више од десет година, док притисци политичког Сарајева на Србе и Хрвате да пристану на унитарну и централизовану државу не престају. Такође нису испуњени ни приоритети, њих 14, које је ЕУ поставила пред БиХ.
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РЕГИОН
ЕУ усвојила закључке о проширењу на Западни Балкан, БиХ одобрен статус кандидата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала