- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Желимо да искључимо Русију из СБ УН, али не можемо да мењамо правила

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Сједињене Државе желе искључење Русије из групе држава сталних чланица Савета безбедости УН, али тренутно за тако нешто не виде могућност, рекла је портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер.
„Ако би постојао начин који би омогућио да се прекине учешће Русије у СБ одмах бисмо га искористили. Али, на жалост не видимо начин да променимо правила УН“, рекла је она на брифингу за новинаре.
Због тога су напори америчке администрације усредсређени на изолацију Русије на међународним платформама и да је приведу на одговорност због догађаја у Украјини.
Савет безбедности УН је структура која је одговорна за одржавање међународног мира и безбедности. У Савету безбедности увек заседа 15 земаља, од којих је пет сталних чланица и десет привремених.
Подсетимо, амерички конгресмени Стивен Коен и Џо Вилсон поднели су на разматрање Представничком дому Конгреса нацрт резолуције у којој позивају америчког председника Џозефа Бајдена да тражи искључење Русије из Савета безбедности УН због догађаја у Украјини, објавио је лист „Форин полиси“, позивајући се на документ.
Сталне чланице СБ УН су: Русија, САД, Велика Британија, Кина и Француска, које имају право вета. Десет осталих чланица се бира на две године. Прошле године је Индија и низ других земаља изабрано као привремене чланице СБ УН за период 2021-2022. године и у августу прошле године је Индија председавала том организацијом.
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
РУСИЈА
Искључење Русије из Савета безбедности – јадна и бедна пропаганда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала