- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Амерички конгресмени позвали Бајдена да тражи искључење Русије из СБ УН

© AP Photo / Julio CortezКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Амерички конгресмени Стивен Коен и Џо Вилсон поднели су на разматрање Представничком дому Конгреса нацрт резолуције у којој позивају америчког председника Џозефа Бајдена да тражи искључење Русије из Савета безбедности УН због догађаја у Украјини, пише лист „Форин полиси“, позивајући се на документ.
Двојица конгресмена, који представљају Комисију за безбедност и сарадњу у Европи, тврде да је Русија својим поступцима у Украјини „прекршила Повељу УН“, што наводно доводи у питање њено право да и даље заузима место у Савету безбедности УН. Стога Коен и Вилсон траже од Бајдена да предузме кораке „у циљу ограничавања привилегија Русије у УН“.
Лист подсећа да резолуција није обавезујућа и да је искључиво препорука Белој кући.
Раније је америчка администрација више пута признала да је једноставно немогуће искључити Русију са листе сталних чланица Савета безбедности УН, упркос таквим апелима са Запада због специјалне операције у Украјини.
Савет безбедности УН је структура која је одговорна за одржавање међународног мира и безбедности. У Савету безбедности увек заседа 15 земаља, од којих је пет сталних чланица и десет привремених.
Сталне чланице СБ УН су: Русија, САД, Велика Британија, Кина и Француска, које имају право вета. Десет осталих чланица се бира на две године. Прошле године је Индија и низ других земаља изабрано као привремене чланице СБ УН за период 2021-2022. године и у августу прошле године је Индија председавала том организацијом.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СВЕТ
Турска би да укине право вета у Савету безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала