- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши министар енергетике Бугарске: Четири пута смо преплатили азербејџански гас

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Бивши бугарски министар енергетике и бивши извршни директор „Булгаргаса“ Николај Павлов оптужио је бившег бугарског премијера Кирила Петкова да је крив за велике губитке у снабдевању гасом.
„Народ мора да зна да су две трећине гаса које су они добили од Азербејџанаца, добили по цени која је четири пута већа! Преплатили су 178 милиона долара!“, рекао је Павлов.
Пред заседање парламента, Петков је оштро критиковао Павлова за његове акције у компанији „Булгаргас“ и оптужио га да штити интересе „Гаспрома“. У јануару ове године, Павлов је добио отказ јер је, по речима Петкова, одбио да Бугарској обезбеди максималне испоруке гаса из Азербејџана, који је много јефтинији од руског.
Тадашњи премијер је изјавио да је за последњих неколико месеци, односно након што је Бугарска одбила да плати руски гас у рубљама, посредници, преко којих је влада Петкова куповала гас, су успели да узму стотине милиона лева од бугарских потрошача.
Бивши директор „Булгаргаса“ је додао, да последњих месеци компанија има велике губитке, а дугови су јој више од 500 милиона евра. Он је подсетиио да је Петков обећао да ће завршити изградњу интерконектора са Грчком до почетка јуна и да ће почети да испоручује азербејџански гас у пуном обиму по раније договореној нижој цени. Међутим, гасовод је почео да се користи 1. октобра.
„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Некадашњи бугарски премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а крајем јула за још седам, иако је због недостатка слободних терминала, нова Влада могла да обезбеди само један. Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
РУСИЈА
Улагивање Западу: Бугарска политичарка о жељи Бугарске да забрани извоз руских нафтних деривата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала