- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган предложио Путину да организује трилатерални састанак с Асадом

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Анкари
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Анкари - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је предложио руском лидеру Владимиру Путину да организује трилатерални састанак на којем ће учествовати и сиријски лидер Башар Асад.
„Предложио сам Путину да одржи састанак лидера Русије, Турске и Сирије. Он је позитивно схватио ту иницијативу. То ће покренути серију преговора“, рекао је Ердоган, преноси агенција „Анадолија“.
Турски лидер је истакао да се „залаже за заједничке кораке Русије, Турске и Сирије“, те да је стога неопходно организовати састанке представника обавештајних служби и министара одбране поменутих земаља.
Коментаришући позив Европске уније Турској да се придружи санкцијама против Русије, Ердоган је рекао да шеф европске дипломатије Жозеп Борељ „није учесник у дијалогу“, те да „не може да контролише односе са Москвом“.
Турска од 20. новембра спроводи ваздушну операцију против сиријског крила забрањене Курдистанске радничке партије на северу Сирије. Напади су изведени на град Кобани, као и на север Ирака. Ердоган је операцију назвао успешном и није искључио да ће после ње уследити и копнена.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је изјавила да Москва одржава блиске контакте с турском страном у вези са сиријским питањем, да разуме да је Турска забринута за своју националну безбедност, али да би спровођење копнене операције у Сирији само повећало напетост у региону.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
РУСИЈА
Турски експерт: Русија је једина земља способна да организује састанак Ердогана и Асада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала